KidsnewsΥγεία

Ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από οφθαλμολογική πάθηση

Η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων όρασης στα παιδιά είναι θεμελιώδης για να βεβαιωθείτε ότι  θα έχουν την σωστή όραση για να πάνε καλά στο σχολείο, στον αθλητισμό και σε άλλες δραστηριότητες.

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες μπορούν να πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπια, αστιγματισμο), το γεγονός όμως αυτό έχει διπλή σημασία. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν βλέπουν καλά, αλλά γιατί το οπτικό τους σύστημα είναι εύπλαστο.

Στην παιδική ηλικία, ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να βλέπει και είναι κατά συνέπεια ζωτικής σημασίας να  αντιμετωπισθεί σωστά κάθε σημαντικό διαθλαστικό σφάλμα,για να προληφθεί μία πιθανή αμβλυωπία (δηλαδή η ύπαρξη τεμπέλικου ματιού) καθώς και για να  αντιμετωπισθούν διαταραχές στην θέση των ματιών (στραβισμός).


Πότε πρέπει να εξετάσει το παιδί μου ο οφθαλμίατρος για πρώτη φορά?

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) αλλά και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνουν να γίνεται ο οφθαλμολογικός έλεγχος στις ακόλουθες ηλικίες:

  • Αμέσως μετά την γέννηση
  • Σε ηλικία 6 – 12 μηνών
  • Σε ηλικία 3 – 3½ ετών
  • Σε ηλικία 5 ετών
  • Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας μία φορά ετησίως.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και να φορούν προστατευτικά γυαλιά  όταν κάνουν σπορ. Φροντίστε για την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού σας, γνωρίζοντας ότι σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από κάποια οφθαλμολογική πάθηση.

 

Σαν γονείς να θυμάστε: Η ηλικία του 1 έτους είναι η καταλληλότερη για την πρώτη εξέταση. Για όσα παιδιά έχουν περάσει αυτή την ηλικία, μία εξέταση στην ηλικία μεταξύ 3 – 4 χρονών θα αποτρέψει μία μόνιμη απώλεια όρασης  στον μέλλοντα ενήλικα.

 

Βασιλική Αθανασίου-Τσιάκα

Οφθαλμίατρος

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 14 (1ος ορ.) | ΤΡΙΚΑΛΑ, 421 31
24310 23006

Back to top button