ΚατσαρολάκιΥγεία

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ | CRASH TEST ΤΥΡΙΩΝ &ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Τα τυριά και τα αλλαντικά σε ποικιλία γεύσεων, αποτελούν βασική επιλογή σε ένα εορταστικό τραπέζι! Είτε ξενόφερτα, όπως το ροκφόρ, είτε παραδοσιακά, όπως το χωριάτικο λουκάνικο, θα τα φιλοξενήσετε στα πιάτα σας… το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τις επιπλέον θερμίδες!

Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου,

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,

Msc Αθλητικής Διατροφής

 

Στο crash test των τυριών, χρησιμοποιήσαμε δύο παραδοσιακές (φέτα και γραβιέρα) και μια διεθνή – επιλογή (ροκφόρ). Τα τυριά αυτής της κατηγορίας, είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνη, και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, με τη γραβιέρα να προσεγγίζει την ποσότητα πρωτεΐνης του χοιρινού κρέατος. Αντίστοιχα, στα λιπαρά η γραβιέρα έχει τις περισσότερες θερμίδες, που προέρχονται από τα ολικά λιπαρά, καθώς τα 100 γρ. γραβιέρας αποδίδουν 32 γρ., λιπαρών, περίπου όσο και η ίδια ποσότητα ροκφόρ, ενώ η φέτα έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών, συγκριτικά με τα δύο άλλα τυριά.
Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι και στα τρία τυριά υπερτερούν τα κορεσμένα λιπαρά.

Η περιεκτικότητα χοληστερόλης είναι, αντιστοίχως, υψηλή και στις τρεις επιλογές, με τη γραβιέρα να αποτελεί την υψηλότερη πηγή χοληστερόλης και τη φέτα τη χαμηλότερη. Τέλος, η περιεκτικότητα νατρίου είναι περίπου ίδια στη γραβιέρα και τη φέτα, ενώ το ροκφόρ έχει περίπου διπλάσια ποσότητα νατρίου, σε σύγκριση με τα άλλα δύο τυριά. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ η αυξημένη κατανάλωση συνολικών και κορεσμένων λιπαρών, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών. Στην περίπτωση,λοιπόν, που ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου… φροντίστε να γευτείτε τα τυριά δοκιμάζοντας μικρές ποσότητες!

Από το crash test των αλλαντικών, προκύπτει ότι το χωριάτικο λουκάνικο έχει τις περισσότερες θερμίδες, λόγω των ολικών λιπαρών που περιέχει, ενώ η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη είναι μέτρια, με το λουκάνικο Φρανκφούρτης να έχει την περισσότερη. Η περιεκτικότητα νατρίου είναι σχετικά υψηλή (~0,5 γρ. νατρίου/ 100 γρ.) και σχεδόν ίδια και στα τρία αλλαντικά.

Tips σερβιρίσματος:
Τα τυριά και τα αλλαντικά ανήκουν, στα ορεκτικά ενός τραπεζιού, οπότε καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων τεμαχίστε και σερβίρετέ τα σε μπουκιές των 30 γρ. (όσο 1 σπιρτόκουτο) ή προσθέστε τα μέσα στη σαλάτα σας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να τα αποφύγετε τελείως και να τα γευτείτε ως πηγή πρωτεΐνης σε κάποιο άλλο γεύμα πιο ελαφρύ ή να προτιμήσετε προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

 

Back to top button