Σχολές γονέων

Τι συμβαίνει στη ζωή ενός παιδιού χωρίς αυτοπεποίθηση;

Στην περίπτωση αυτή η αυτοπεποίθηση είναι η δυναμική που ωθεί τα παιδιά σε επιτυχημένες πράξεις. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή όμως πίσω από μια τέτοια αδυναμία, ίσως υπάρχουν γονείς που ευθύνονται γι’αυτό.

Πιθανόν:

Είναι πολύ αυστηροί. Αυτοί οι γονείς είναι πολύ απαιτητικοί και δεν ενθαρρύνουν την ανοιχτή επικοινωνία. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές περιορίζει τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.

Αφήνουν τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση από πολύ μικρή ηλικία. Η πολύωρη τηλεθέαση πριν τα 3 έτη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το λεξιλόγιο ενός παιδιού και την ανάπτυξή του γενικότερα.

Φωνάζουν πολύ στα παιδιά τους. Οι φωνές, οι απειλές και οι προσβολές έχουν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με τη σωματική κακοποίηση.

Είναι υπερπροστατευτικοί. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς έχουν συνδεθεί με υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά. Αυτά τα παιδιά ήταν λιγότερο ανοιχτά σε νέες ιδέες και αισθάνονταν συχνά πιο αμήχανα.

Είναι συναισθηματικά απόμακροι. Η συναισθηματική απόσταση μπορεί να συντελέσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, ανασφάλεια και συναισθηματικές δυσκολίες στο παιδί, οι οποίες θα το ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή του.

Ασκούν σωματική βία. Τα «πρωτάκια» με προβλήματα συμπεριφοράς, που οι γονείς τους τα χτυπάνε είναι πιο πιθανό να είναι άτακτα και μη συνεργάσιμα. Φυσικά έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύλο έχει συνδεθεί με ψυχολογικά προβλήματα και διανοητικές δυσκολίες.

Back to top button