Σχολές γονέων

Τι είναι τα Πράσινα Σπίτια που δρομολογούνται στα Τρίκαλα; – Σημαντική δομή για τη στήριξη της γονεϊκότητας – Στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο στην Αθήνα

Τα «Πράσινα σπίτια», δεν αφορούν κάτι οικολογικό- όπως ίσως παραπέμπει μερικούς από το χρώμα τους. Δεν αφορούν σίγουρα κάτι «οπαδικό» όπως ίσως πιστέψουν κάποιοι άλλοι διαβάζοντας εκ πρώτης το όνομα. Τα «Πράσινα σπίτια» είναι ένας «κήπος» άνθισης της γονεϊκότητας, μια γωνιά επικοινωνίας για γονείς και παιδιά, μια πρωτοπορία που γεννήθηκε στη Γαλλία όπως και πολλές άλλες κινήσεις που βλέπουν στη σχέση γονιού και παιδιού, το μέλλον ενός κόσμου καλύτερου από το σήμερα.

Τα «Πράσινα σπίτια» λοιπόν είναι μια έμπνευση της  Φρανσουάζ Ντολτό (1908-1988). Η Ντολτό  είναι Γαλλίδα ψυχαναλύτρια η οποία ασχολήθηκε με τα ζητήματα της οικογένειας και των σχέσεων γονέων -παιδιού και ζεύγους μέσα από μία οπτική που βλέπει τον καθένα ξεχωριστά ως υποκείμενο. Η αυτονομία, η ελευθερία, ο σεβασμός και η αλήθεια είναι θέματα που προσέγγισε μέσα από τις συνεδρίες με τους γονείς , τις ραδιοφωνικές εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας, τις δημοσιεύσεις , τα βιβλία που έχουν μεταφραστεί και στην Ελλάδα (Εστία, Καστανιώτη, Πατάκη, Ράππα, Κουκκίδα, Σμίλη) και τη δημιουργία χώρων για τον ομαλό αποχωρισμό γονέα παιδιού.

Τα «Πράσινα σπίτια» στη Γαλλία που σταδιακά δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: το «Μεγάλο μας σπίτι» στην Αθήνα. Πρόκειται για μια παρέμβαση και ένα άνοιγμα της οικογένειας στην κοινότητα αλλά ταυτόχρονα και ένα αγκάλιασμα της οικογένειας από την κοινότητα.

Πώς λειτουργεί ;

Το Μεγάλο μας Σπίτι ακολουθεί το πρότυπο των Πράσινων Σπιτιών της ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό.

Τι ακριβώς είναι όμως το Μεγάλο μας Σπίτι;

Ποια είναι η Φρανσουάζ Ντολτό και τα δικά της Πράσινα Σπίτια και γιατί η κίνηση αυτή του Δήμου Αθηναίων είναι βαθιά σημαντική;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του Μεγάλου μας Σπιτιού, αυτό προσφέρει έναν ανοιχτό, δωρεάν στην κοινότητα χώρο που υποδέχεται τα παιδιά και τους γονείς τους ανώνυμα, όταν εκείνοι το επιθυμούν, χωρίς ραντεβού.

Δεν υπάρχουν κατευθυνόμενες δραστηριότητες καθώς το αυθόρμητο παιχνίδι είναι ουσιαστικό μέσο για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Έτσι, το παιδί παίζει με τον δικό του, προσωπικό ρυθμό, μέσα σε ένα κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας.

Τα πρόσωπα “υποδοχής”, που αποτελούνται από ψυχαναλυτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και παιδαγωγούς, παρεμβαίνουν μόνο όταν τους ζητηθεί ή το απαιτήσει η περίσταση.

Το Μεγάλο μας Σπίτι είναι ένας χώρος ενεργής παρατήρησης από την πλευρά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και πρώιμης κοινωνικοποίησης και πρόληψης για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Βασίζεται στη φιλοσοφία του Πράσινου Σπιτιού της γαλλίδας ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό.

H ίδια αναφέρει: “το μαγαζί στο οποίο εγκαταστάθηκε ήταν βαμμένο γαλαζοπράσινο, γι’ αυτό και ονομάστηκε το Πράσινο Σπίτι” (Dolto, 1986).

Η κίνηση αυτή της Ντολτό εισάγει μια πολύ σημαντική, νέα επίδραση της ψυχανάλυσης στην ευρύτερη κοινωνία. Η ίδια συστήνεται ως ψυχαναλύτρια για την δυσαρέσκεια του σύγχρονου ανθρώπου, ως κάποια που προσφέρει οξυγόνο στην σύγχρονη σκέψη.

Όταν το 1979 δημιούργησε το Πράσινο Σπίτι, ένα μέρος στην γειτονιά όπου ο καθένας που συνόδευε ένα παιδί μπορούσε να περάσει μέσα,  εισήγαγε μια τεράστια κοινωνική αλλαγή στην ψυχανάλυση: αυτή δεν γινόταν πλέον μόνο σε πολυτελή ιατρεία για τους προνομιούχους της κοινωνίας, αλλά στην γειτονιά, στην μέση οικογένεια με τα παιδιά της.

Αυτό το “δώρο” της Ντολτό που έχει εξαπλωθεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, έφερε προ τριών περίπου ετών ο Δήμος Αθηναίων στους πολίτες του. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν με άλλα, και με τους γονείς τους, οι ενήλικες γνωρίζονται με άλλους που βρίσκονται στον χώρο, συγκρούσεις προσωπικές και διαπροσωπικές αντιμετωπίζονται μέσα από την διακριτική παρατήρηση του προσωπικού. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι προλαμβάνονται πιθανές δυσκολίες με την μορφή συμπτωμάτων που μπορεί να χαρακτηρίσουν την μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Και ευελπιστούμε και στα Τρίκαλα

Κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Κουκκίδα και το Βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος με αναφορά στο έργο της Ντολτό, επισημάνθηκε από τον ομιλητή και ψυχαναλυτή κ. Βαγγέλη Γαλάνη, ότι ήδη ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας έχει αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία και ο δήμος Τρικκαίων βλέπει θετικά την προοπτική να γίνει αρωγός στην προσπάθεια. Οπότε ευελπιστούμε όλοι ότι μετά την Αθήνα, τα Τρίκαλα θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία μιας τόσο σημαντικής δομής.

Back to top button