Σχολές γονέωνΥγεία

Τα iPad κάνουν τους μαθητές αδύναμους να κρατήσουν τα μολύβια

Τα παιδιά πλέον έχουν επαφή με τα tablets πριν καν ξεκινήσουν το Δημοτικό. Μαθαίνουν να κάνουν όλα με το κούνημα ενός δακτύλου. Έτσι, η επαφή τους με το παραδοσιακό γράψιμο γίνεται πιο αργά και πιο δύσκολα. Αυτό, όπως διαπίστωσαν Βρετανοί ειδικοί, αυτό κάνει τα δάκτυλα τους πολύ αδύναμα να πιάσουν καλά το μολύβι.

Το φαινόμενο παρατήρησαν πρώτοι ειδικοί εκπαιδευτικοί στο Νηπιαγωγείο Gearies, στο Ανατολικό Λονδίνο. Είδαν πως τα παιδιά δεν μπορούσαν να κρατήσουν καλά το μολύβι για να γράψουν. Δηλαδή, τα δάκτυλα τους δεν ήταν αρκετά δυνατά για να κρατήσουν με δύναμη το μολύβι και να γράψουν.

Γρήγορα είδαν πως τα παιδιά έφταναν στο σχολείο τους με πολύ αδύναμα τα πάνω μέρη του σώματος τους. Φυσικά, θορυβήθηκαν και θέλησαν να βρουν τι φταίει.

Όπως διαπίστωσαν με ασκήσεις, ερωτήσεις και παρατηρητικότητα, το πρόβλημα οφείλεται στην πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τα tablers που δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο για παιχνίδι και άσκηση.

Όπως είπε ο διευθυντής του νηπιαγωγείου, Bob Drew το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο τα τελευταία δυο χρόνια.

Μάλιστα, το φαινόμενο φαίνεται να είναι πιο έντονο στα αγόρια και αφορά κυρίως παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα χωρίς κήπο.

Στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο ο Drew ξεκίνησε ήδη, σε συνεργασία με ειδικούς εκπαιδευτές, ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων για τα παιδιά, Αυτό το πρόγραμμα είναι ειδικά φτιαγμένο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους με τις ώρες μπροστά στα tablets γιατί πιστεύουν πως έτσι ακονίζουν καλύτερα το μυαλό τους. Ξεχνάνε όμως και την σωματική παράμετρο. Το παιδί έχει ανάγκη να βγει έξω και να παίξει, να τρέξει, να ασκηθεί…

Back to top button