Συνταγή για λαχταριστό Ιμάμ
Συνταγή για Ιμάμ
Υλικά:
8 μελιτζάνες όχι πολύ μεγάλες, 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες), 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλ.τσ. σάλτσα ντομάτας, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί, 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι, 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης, 1 κ.σ. ρίγανη, αλάτι, 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο ακόμα για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
Εκτέλεση:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε ένα σταυρό από τη φλούδα (στις 4 πλευρές). Τις χαράζουμε από τη μία πλευρά, χωρίς να βγει το μαχαίρι από την άλλη. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια τσέπη όπου θα μπει η γέμιση. Τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά, για να μαλακώσουν λίγο. Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο καθαρό ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα, όχι να τηγανιστούν. Προσθέτουμε και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 φλ. νερό. Αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμύδια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιούν τα υγρά και να μαλακώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τη ρίγανη. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
Γεμίζουμε με προσοχή την τσέπη σε κάθε μελιτζάνα και τοποθετούμε σε κατσαρόλα χαμηλή (πλακερό ή τηγανιέρα με καπάκι). Σκορπίζουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες τα μπαχαρικά και τις δάφνες. (σημείωση: μπορούμε σε αυτό το σημείο, προαιρετικά, να γεμίσουμε μανιτάρια με κρεμμύδι και να τα τοποθετήσουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες). Αδειάζουμε τη σάλτσα που μας περίσσεψε ανάμεσα στις μελιτζάνες, σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.