Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Κατσαρολάκι

Σαρδέλες και ζαργάνες γεμιστές – “Μπελαλίδικο” φαγάκι αλλά αξίζει!

Υλικά (για 16 μεγάλες σαρδέλες ή 20 μεσαίες και 4 μικρές ζαργάνες)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2-1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
6 κ.σ. ανάλατα αμύγδαλα χωρίς φλούδα ψιλοκομμένα, όχι σκόνη (στη φωτό είναι τα φιλεταρισμένα, κομμένα με το μαχαίρι)
2 κ.σ. σταφίδες ξανθές, ψιλοκομμένες
10 μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κάπαρη, ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. φρυγανιά (50 γραμ.)
1/3 φλ. παρμεζάνα τριμένη (25 γραμ.)
αλάτι, πιπέρι
16 μεγάλες σαρδέλες & 4 μικρές ζαργάνες

για το ψήσιμο
100-150 ml κρασί λευκό, ξηρό (ανάλογα με το/τα σκεύος/η)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
30 μικρά ντοματίνια (αν είναι μεγαλύτερα, κόψτε τα στη μέση)
έξτρα: μερικά κλωναράκια μαϊντανού για το γαρνίρισμα

Καθαρίζετε και φιλετάρετε τα ψάρια: Αφαιρείτε από τις σαρδέλες τα εντόσθια, ανοίγοντάς τες κάτω από το κεφάλι. Κόψτε καθεμία (με μικρό κοφτερό μαχαίρι) κατά μήκος της κοιλιάς μέχρι την ουρά, πλύντε την και ανοίξτε την επίπεδα, σαν βιβλίο. Ξεκολλήστε με την άκρη του μαχαιριού τη ραχοκοκαλιά κοντά στην ουρά, σηκώστε την και σπάστε την ή κόψτε την κάτω απ’ το κεφάλι και πάνω απ’ την ουρά. Αν οι σαρδέλες είναι μεσαίου μεγέθους και τις κάνετε σάντουϊτς, αφήστε το 1 κεφάλι στις 2 σαρδέλες και αντίστοιχα την 1 ουρά, ώστε στο πιάτο να μην δίνουν την εντύπωση λερναίας ύδρας.
Σημείωση: Αν είναι μεγάλες και δεν τις φιλετάρετε, κάντε 2-3 χαρακιές με το μαχαίρι στη μια πλευρά τους, αυτή που όταν τοποθετηθούν στο ταψί θα είναι η επάνω και θα γκρατιναριστεί.
Για τις ζαργάνες αντίστοιχα: Τις κόβετε με το μαχαίρι κατά μήκος της κοιλιάς από κάτω προς τα πάνω. Αφαιρείτε το εσωτερικό, ξεπλένετε και τις πιέζετε να ανοίξουν επίπεδα σαν βιβλίο. Κάνετε τις ίδιες κινήσεις για την αφαίρεση της ραχοκοκαλιάς τους (βλ. φωτό). Τα κεφάλια μένουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

ζαργάνες και σαρδέλες γεμιστές στο φούρνοsardeles kai zarganes gemistes sto fournosardeles kai zarganes gemistes sto fournosardeles gemistes sto fourno

[divider]

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι και μέτρια προς χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3 λεπτά, να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, την κάπαρη, τις ελιές, τον μαϊντανό και το 1/4 της φρυγανιάς. Ανακατεύετε και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Λαδώνετε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί ή δυο μικρότερα.

[divider]
Κάνετε το γέμισμα: Γεμίζετε σφιχτά την κοιλιά στις αφιλετάριστες σαρδέλες και ζαργάνες.
Στις φιλεταρισμένες. α) Για τις σαρδέλες: Απλώνετε στο σκεύος μια σειρά από τα ανοιγμένα στη μέση ψάρια, τοποθετείτε πάνω τους την γέμιση και καπακώνετε με ισάριθμα ψάρια, έτσι ώστε κάθε σάντουϊτς να έχει 1 κεφάλι και 1 ουρά.β) Για τις ζαργάνες: Βάζετε πάνω σε κάθε ανοιγμένο ψάρι τη γέμιση και σταθεροποιώντας το από την ουρά, περιστρέφετε ευγενικά αλλά χωρίς φόβο το υπόλοιπο σώμα 3-4 φορές (ή και παραπάνω, ανάλογα με το μήκος), προσέχοντας η περισσότερη γέμιση να μην φεύγει έξω από αυτό αλλά να μένει μέσα στις στροφές. Φέρνετε το κεφάλι προς την ουρά και περνάτε το ρύγχος 1-2 εκατ. πάνω από την αρχή της, στερεώνοντάς το. Μεταφέρετε το ψάρι ως έχει με σπάτουλα στο ταψί, που θα ψηθεί.

[divider]

Σημείωση: Αν σάς περισσέψει γέμιση, ρίξτε την κι αυτή στο ταψί, ανάμεσα στα ψάρια.

Ψήσιμο: Ανακατεύετε την υπόλοιπη φρυγανιά με την παρμεζάνα και την μοιράζετε πάνω στα ψάρια. Ρίχνετε από μια 1 κ.σ. σαν λεπτή γραμμή λαδιού σε σαρδέλες και ζαργάνες και προσθέτετε στο σκεύος το κρασί και τα ντοματίνια.

Αν χρησιμοποιήσετε 2 σκεύη, τα μοιράζετε. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα ζεστά ψάρια στα πιάτα και προσθέστε 1-2 μικρά κλωναράκια μαϊντανού. Συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα.
zarganes gemistes sto fournozarganes gemistes sto fournoζαργάνες και σαρδέλες γεμιστές στο φούρνοzarganes gemistes sto fourno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βρήκαμε τη συνταγή στο www.pandespani.com

Back to top button