Κατσαρολάκι
Πασχαλινά και παραδοσιακά: Συνταγή για Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό.
Υλικά
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό.
Υλικά
• 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
• 60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
• ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
• 2 αυγά
• 6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας μέλι
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
• ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
• 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
• κόκκινα αυγά
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 – 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15′ – 20′ περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. | |
Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τ᾿ αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, για 2′ – 3′. Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1′, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. | |
Έπειτα, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο – λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. | |
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15′, μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως. | |
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 – 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο. | |
Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα Λαμπρόψωμα, (χωρίζοντας τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια), ή ένα μεγάλο, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε. | |
Αν φτιάξουμε την κλασική κουλούρα, με το Σταυρό, κόβουμε 2 μικρά κομματάκια ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε την κουλούρα. Πάνω στην κουλούρα τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης, σε σχήμα σταυρού και μετά βάζουμε τ᾿ αυγό. | |
Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο. Αφού φουσκώσουν, τις αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα, ή αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 165°C, για 30′- 35′ μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις). |