Κατσαρολάκι

Πέστο… κι έγινε!

Οι μακαρονάδες κάθε λογής είναι ένα αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων. Ειδικά το καλοκαίρι, όμως, είναι και εξαιρετικά πρακτικό, αφού γίνονται γρήγορα και μας χορταίνουν στο άψε σβήσε μετά από μια κουραστική (και διασκεδαστική) μέρα στην παραλία. Ακόμα πιο πρακτικό είναι όταν συνοδεύεται από μια φρέσκια σάλτσα πέστο, που γίνεται πανεύκολα με λίγα υλικά και ένα απλό μούλτι. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αντί της κλασικής πέστο με βασιλικό για μεγαλύτερη ποικιλία και απόλαυση.

Πέστο κολοκυθιού

Τι χρειαζόμαστε

  • 3 κολοκυθάκια χοντροκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη
  • 30 γραμμάρια καρύδια
  • 1 κρεμμυδάκι χοντροκομμένο
  • 50 γραμμάρια παρμεζάνα
  • Φύλλα δυόσμου (από 3-4 κλωνάρια)
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Ρίχνουμε όλα τα κολοκυθάκια στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια ωραία πάστα (χωρίς χοντρά κομμάτια). Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε με αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε με τα ζυμαρικά μας. Εναλλακτικά, ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μέσα στη ζεστή κατσαρόλα και σερβίρουμε μετά.

Πέστο λιαστής ντομάτας

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 κούπα λιαστές ντομάτες
  • 1/3 της κούπας αμύγδαλα ανάλατα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα δεντρολίβανου
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο
  • 3/4 της κούπας ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χψτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή πάστα. Βάζουμε την κρύα σάλτσα σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες, ώστε να αναδειχθούν όλες οι γεύσεις. Σερβίρουμε την πέστο ζεστή με τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας ή κρύα σε κάποιο σάντουιτς (είτε με κρεας είτε με ψάρι).

Πέστο ελιάς

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 κούπα ελιές καλαμών χωρίς το κουκούτσι
  • 1/3 της κούπας φύλλα μαϊδανού
  • 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα
  • 1/4 της κούπας παρμεζάνα τριμμένη (ή Σαν Μιχάλη)
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Σ’ ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά, ώσπου να ροδίσουν από κάθε πλευρά (5 λεπτά περίπου). Σ’ ένα μούλτι, βάζουμε όλα τα υλικά μας και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια πάστα με ομοιογενή υφή. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε με αλάτι και ελαιόλαδο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε με τα ζυμαρικά μας.

Πηγη

Back to top button