Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Σχολές γονέων

Οι ευθύνες των γονέων στη ψηφιακή έκθεση των παιδιών

Δείγμα από την Ελλάδα δεν υπάρχει πρόχειρο. Αυτό που συμβαίνει όμως, στην Αμερική δείχνει μια τάση. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας AVG, για ασφαλές διαδίκτυο, το 92% των 2χρονων στις ΗΠΑ έχουν online παρουσία. Δεν βλέπεις κάποιο πρόβλημα; Συνέχισε να διαβάζεις.

Η American Academy of Pediatrics εξέδωσε νέες οδηγίες για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου από παιδιά. Οι ακαδημαϊκοί συνέστησαν να μην υπάρχει χρόνος μπροστά σε οθόνη για τα μωρά έως 2 χρόνων, από τα 2 έως τα 5 να περιορίζεται στη μια ώρα, ενώ μετά τα 6 ο γονιός θα είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για τα όρια. Ας δούμε όμως, και ποιος γονιός μπορεί να αποφασίζει.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας -που δεν είναι απαραίτητα κακή, σίγουρα θέλει, διαχείριση- έχει βοηθήσει τις απανταχού μάνες να μην αγχώνονται. Γιατί ακόμα και αν δεν έχεις τη μάνα ή την πεθερά δίπλα, είσαι ένα click μακριά από κοινότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν με το όποιο πρόβλημα. Το εν λόγω φαινόμενο που έχει πάρει τέτοια διάσταση που έχει πια τη δική του λέξη (sharenting -από το share και το parenting).

Οι κίνδυνοι στους οποίους εκθέτεις τα παιδιά σου

Εκατομμύρια μητέρες ποστάρουν στα social media φωτογραφίες των μωρών τους που είναι γλύκα (με φαγητό σε όλο το πρόσωπο, ένα ιδιαίτερο… outfit κλπ). Κάποιες (πολλές) θεωρούν ότι όσο πιο πολλά σχόλια και likes συγκεντρώνει το όποιο post, τόσο καλύτερα. Ποιος όμως, τελικά έχει πρόσβαση σε αυτά τα στιγμιότυπα (είναι γνωστό πως τα social media πουλάνε το υλικό που τους έχεις παραδώσει) και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει αυτή η ιστορία;

Το πιο σημαντικό: ενώ εσύ θες να σε ρωτούν για κάθε post ή tag, δεν κάνεις το ίδιο για το παιδί σου. Δηλαδή, το εκθέτεις χωρίς τη συναίνεση του. Αυτές είναι ερωτήσεις που θέτουν ερευνητές και ψυχολόγοι. Την ώρα δηλαδή, που ενεργείς ως φύλακας των προσωπικών πληροφοριών των παιδιών σου, γίνεσαι αφηγητής των προσωπικών ιστοριών! Και αυτό το λες και οξύμωρο.

Επιπροσθέτως, ο διττός ρόλος των γονέων δίνει μικρή προστασία στα παιδιά και τους διαμορφώνει την ηλεκτρονική ταυτότητα -με στοιχεία που δεν έχουν επιλέξει τα ίδια. Το εν λόγω στοιχείο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από νομικούς (2016), καθώς παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών (όπως αυτό της ιδιωτικής ζωής).

Πριν πατήσεις “post” ρώτα τον εαυτό σου πώς μπορεί να νιώσει στο μέλλον το παιδί για αυτό που είσαι έτοιμος/έτοιμη να μοιραστείς.

Αν τυχόν έχεις ενεργή την υπηρεσία που δείχνει σε πιο σημείο του πλανήτη είσαι (τσέκαρε τα location και τα privacy settings και να αποφεύγεις τα check in) το παιδί σου μπορεί να γίνει στόχος, αφού όλοι γνωρίζουν πού είστε ή/και που ζείτε. Η στοχοποίηση συμβαίνει συχνά, σε βαθμό που δεν μπορείς πια να σκέφτεσαι “δεν θα συμβεί σε εμένα”. Επίσης, δεν σε σώζει το να κρύβεις το πρόσωπο του παιδιού -αν μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε πού είστε.

Πρόσφατη βρετανική έρευνα (του 2017) έδειξε πως οι γονείς “μοιράζονται” κυρίως στα social media α) τη στιγμή που βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο (28%), συμβουλές διατροφής (26%), θέματα πειθαρχίας (19%), καθημερινή φροντίδα (17%) και προβλήματα συμπεριφοράς (13%). Σύμφωνα με τις συστάσεις των νομικών, όλα ανήκουν στη λίστα με τα “Don’t”, για τους προφανείς λόγους -κάνει τα παιδιά στόχους.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν βορά των παιδόφιλων/παιδεραστών, των εταιριών, αλλά και επίκεντρο σκληρών σχολίων και cyber bullying. Οι ειδικοί ξέρουν τι λένε όταν επιμένουν πως οι γονείς πρέπει να προσεγγίζουν το θέμα του ψηφιακού αποτυπώματος των παιδιών τους, με πολλή σκέψη. Χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούν προσωπικά, ιδιωτικά social media (έχουν δημιουργηθεί σχετικά apps, για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο).

Τα social media με βοηθούν να μη νιώθω μοναξιά

Το 74% των ερωτηθέντων, σε έρευνα του University of Michigan, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τα ποσταρίσματα φωτογραφικών με μωρά, στο διαδίκτυο, αλλά τελικά, ακολούθησαν το κύμα και το έκαναν και οι ίδιοι.

Το 51% των γονιών που δημοσίευσαν φωτογραφίες των παιδιών τους, είχαν πρόχειρες και προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τη γεωγραφική θέση. Όποιος έβλεπε το στιτμιότυπο ήξερε και πού βρίσκεται το παιδί. Το 27% έχουν ποστάρει ανάρμοστες φωτογραφίες του μωρού τους.

Οι μισές μητέρες και το 1/3 των μπαμπάδων έχουν συζητήσει θέματα υγείας του μωρού και συμβουλές διαπαιδαγώγησης στα social media. Περί τα 3/4 των γονιών ομολόγησαν ότι τα social media τους βοηθούν να αισθάνονται λιγότερη μοναξιά. Το θέμα όμως, είναι τα παιδιά.

Back to top button