Νόστιμα και θρεπτικά ψωμάκια από κολοκύθα!
Ψωμάκια από κολοκύθα !!!
Υλικά
3 μιση κούπες αλεύρι
1 κούπα πολτοποιημένη βρασμένη κολοκύθα
8 γρ. ξερή μαγιά ή 50 γρ φρέσκια
1 κ.σ. μέλι
1κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ρίγανη
¼ της κούπας λάδι
½- 2/3 κούπας χλιαρό ζουμί που έβρασε η κολοκύθα (όταν βάζετε μέσα το δάχτυλό σας, να το αισθάνεστε ζεστό αλλά να μην καίγεστε και να μπορείτε να κρατήσετε το δάχτυλό σας μέσα. Αν το ζουμί είναι καυτό θα καταστρέψει τη μαγιά και το ψωμί δε θα φουσκώσει.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ρίγανη.
Προσθέστε το μέλι, το λάδι, τον πουρέ κολοκύθας.
Ξεκινήστε το μίξερ σιγανά (χρησιμοποιήστε τους γάτζους για τα ζυμάρια και όχι τα χτυπητήρια που φτιάχνετε τα κέικ) και ρίξτε λίγο από το ζουμί της κολοκύθας. Μη το ρίξετε όλο μαζί γιατί μπορεί να μη χρειαστεί ολόκληρη η ποσότητα.
Χτυπάτε το ζυμάρι για 10’ σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα, ρίχνοντας λίγο λίγο ζουμί, ώσπου να γίνει μια μαλακιά κι εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα το ζυμάρι κι αφήστε το για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο σε σημείο χωρίς ρεύματα αέρα. Εγώ το βάζω μέσα στο σβηστό φούρνο.
Μετά τις 2 ώρες, πασπαλίστε με ελάχιστο αλεύρι τον πάγκο σας, αδειάστε εκεί τη φουσκωμένη ζύμη, πατήστε τη να ξεφουσκώσει και πλάστε τη στο σχήμα που θέλετε ή σε 12 μικρές μπάλες (μέγεθος μανταρινιού περίπου). Βάλτε τα ζυμάρια στις υποδοχές της φόρμας, αφού τις έχετε λαδώσει. Ξανασκεπάζετε με την πετσέτα κι αφήνετε να φουσκώσουν πάλι 20’.
Προθερμαίνετε το φούρνο πάνω κάτω στους 180ο C. Μετά τα 20’, βάζετε κατευθείαν για ψήσιμο για 25’ ή ώσπου να ροδίσει πολύ η επιφάνειά τους. Αν πλάσετε το ζυμάρι σε φρατζόλα, θέλει περίπου το διπλάσιο χρόνο ψησίματος. Όταν είναι ψημένο το ψωμί, κάνει ένα χαρακτηριστικό «κούφιο» ήχο αν το χτυπήσετε από κάτω –τοκ τοκ!
Από τη φίλη μας Γεωργία Λάμπρου
Σπιτικές μαρμελάδες και Γλυκά της Γωγώς
https://www.facebook.com/SpitikesMarmeladesKaiGlyka/?pnref=lhc