Κατσαρολάκι

Η συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο τσουρέκι!

Υλικά

  1. 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  2. 100 γρ. κίτρινο αλεύρι
  3. 1 αυγό
  4. 210 γρ. γάλα φρεσκο
  5. 60 γρ. νερο
  6. 70 γρ. βούτυρο τύπου Κερκυρας
  7. 150 γρ. ζάχαρη
  8. 1 κ.γ. μαχλέπι
  9. 1/2 κ.γ. μαστίχα
  10. 1 πρεζα αλάτι
  11. 45 γρ. μαγιά νωπή η 15 γρ ξηρή

Οδηγίες

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γαλα, τα μυρωδικά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε λιγάκι τα υγρά ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.

  2. Χτυπήστε καλά το αυγό και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.

  3. Σε ενα άλλο σκεύος η ακόμα καλύτερα στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και την μαγιά. Μην ασχοληθείτε με προζύμι ούτε με περίεργες τεχνικές που θα σας κουράσουν. Δεν χρειάζεται!

  4. Αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα με τα υγρά είναι κάτω απο 40 βαθμούς αναμιξτε με το αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα. Ζυμωστε για περίπου 15 λεπτά δυνατά. Δεν θέλει χάδια η ζύμη, πόνο θέλει.Το αλάτι το προσθέτετε σχεδόν στην αρχή του ζυμώματος αφού ενωθούν τα υλικά. Θα έχετε ενα ελαστικό και λείο ζυμαρακι.

  5. Αφήστε να διπλασιαστεί η ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.

  6. Χωρίστε σε φυτιλια όπως είναι φουσκωμένη και δέστε τα τσουρέκια σας με τεσσερα κορδόνια σταυρωτα. Αυτή η ζύμη σας βγάζει δυο μέτρια τσουρέκια, ότι πρέπει για ενα ταψί. Να θυμάστε πως έχω υπολογίσει τα υλικά με το συγκεκριμένο μίγμα αλεύρων που σας γράφω.

  7. Εαν θέλετε τα περνάτε με ενα αυγό διαλυμένο με 2 κ.σ. νερο και τα πασπαλιζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.

  8. Τα ψήνετε στους 160 στον αέρα για 30-35 λεπτά.

Back to top button