Η συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο τσουρέκι!
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 100 γρ. κίτρινο αλεύρι
- 1 αυγό
- 210 γρ. γάλα φρεσκο
- 60 γρ. νερο
- 70 γρ. βούτυρο τύπου Κερκυρας
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα
- 1 πρεζα αλάτι
- 45 γρ. μαγιά νωπή η 15 γρ ξηρή
Οδηγίες
-
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γαλα, τα μυρωδικά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε λιγάκι τα υγρά ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.
-
Χτυπήστε καλά το αυγό και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.
-
Σε ενα άλλο σκεύος η ακόμα καλύτερα στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και την μαγιά. Μην ασχοληθείτε με προζύμι ούτε με περίεργες τεχνικές που θα σας κουράσουν. Δεν χρειάζεται!
-
Αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα με τα υγρά είναι κάτω απο 40 βαθμούς αναμιξτε με το αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα. Ζυμωστε για περίπου 15 λεπτά δυνατά. Δεν θέλει χάδια η ζύμη, πόνο θέλει.Το αλάτι το προσθέτετε σχεδόν στην αρχή του ζυμώματος αφού ενωθούν τα υλικά. Θα έχετε ενα ελαστικό και λείο ζυμαρακι.
-
Αφήστε να διπλασιαστεί η ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.
-
Χωρίστε σε φυτιλια όπως είναι φουσκωμένη και δέστε τα τσουρέκια σας με τεσσερα κορδόνια σταυρωτα. Αυτή η ζύμη σας βγάζει δυο μέτρια τσουρέκια, ότι πρέπει για ενα ταψί. Να θυμάστε πως έχω υπολογίσει τα υλικά με το συγκεκριμένο μίγμα αλεύρων που σας γράφω.
-
Εαν θέλετε τα περνάτε με ενα αυγό διαλυμένο με 2 κ.σ. νερο και τα πασπαλιζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
-
Τα ψήνετε στους 160 στον αέρα για 30-35 λεπτά.