Σχολές γονέων

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται – Απλά βήματα για ένα ξύπνημα χωρίς φωνές

Η πρωινή προετοιμασία για το σχολείο είναι μια καθημερινή μάχη; Αντιδράσεις, φωνές, άγχος; Ας πούμε ότι από Δευτέρα θα προσπαθήσουμε μαζί να κάνουμε μερικά απλά βηματάκια για να βελτιώσουμε τις πρώτες ώρες της μέρας….

Συζητήστε με το παιδί!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και η καλύτερη αρχή που μπορείτε να κάνετε με ένα παιδί είναι να του μιλήσετε! Επιλέξτε μία στιγμή μέσα στην ημέρα κατά την οποία είστε ήρεμες όπως όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή όταν τρώτε παρέα, για να εξηγήσετε στο μικρό σας πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν ένταση ή καβγάδες το πρωί. Μιλήστε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που μπορεί να καταλάβει.

Είναι σημαντικό να απαριθμήσετε όσα πρέπει να γίνουν πριν το σχολείο (π.χ. να βουρτσίσει τα δόντια του, να ντυθεί, να φορέσει μπουφάν και παπούτσια ή να ετοιμάσει την τσάντα του) και πως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένους χρόνους. Έτσι, η μαμά δεν θα χρειάζεται να φωνάζει ενώ η μέρα θα ξεκινήσει με ηρεμία και πολλές αγκαλιές!

Γίνετε πρακτικές !

Όλα αυτά που έχετε ήδη πει και εξηγήσει, κάντε τα μία όμορφη εικόνα. Γράψτε όλα όσα πρέπει να γίνονται κάθε πρωί και δίπλα ζωγραφίστε ή κολλήστε αντίστοιχες φωτογραφίες. Στολίστε το πρόγραμμα με αυτοκόλλητα, έντονα χρώματα ή παιδικούς ήρωες που αγαπά το παιδί. Έπειτα, κολλήστε το σε κάποιο σημείο του σπιτιού και ενθαρρύνετε το μικρό σας να βάζει ένα τσεκ δίπλα σε κάθε δραστηριότητα που εκπληρώνει.

Have fun with it!

Η λίστα δεν χρειάζεται να είναι αυστηρή ή καθαρά διεκπεραιωτική. Αντίθετα,  μπορείτε να βρείτε τρόπο ώστε να γίνει διασκεδαστική. Βγάλτε τα δικά σας στιχάκια, τραγουδήστε ή χορέψτε ενώ ετοιμάζεστε. Κάντε το πρωινό σας ευχάριστο και ξεκινήστε τη μέρα σας με γέλιο και καλή διάθεση. Έτσι, η πρωινή σας ρουτίνα δεν θα μοιάζει με αγγαρεία στο παιδί – θα συνεργάζεται και θα συμμετέχει, απολαμβάνοντάς το.

Κολατσιό από τα χεράκια του

Όσο κι αν αυτό ακούγεται ριψοκίνδυνο, θα δείτε πως τελικά βοηθάει. Δώστε του σαφής οδηγίες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει (έναν τοστ, ένα φρούτο, ξηρούς καρπούς, κτλ) και αφήστε το να αναλάβει την ευθύνη του φαγητού του. Σταδιακά, το παιδί προσαρμόζεται στη νέα του αρμοδιότητά ενώ ενισχύεται η υπευθυνότητα και αυτονομία του. Έτσι, καταλαβαίνει τη σημαντικότητα της πρωινής ετοιμασίας και, αντί να παίζει περιμένοντας από εσάς να τα κάνετε όλα και τελικά να καθυστερείτε, συμμετέχει με χαρά στην όλη διαδικασία.

 

Τα ρούχα τους αποβραδίς

Μία επώδυνη και χρονοβόρα πρωινή διαδικασία είναι τα ρούχα. Έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις γονιών που τσακώνονται κάθε πρωί με τα βλαστάρια τους για το τι θα φορέσουν στο σχολείο. Κυρίως τα μικρότερα παιδιά, τα οποία κολλάνε με μπλούζες με τους αγαπημένους τους ήρωες ή με φουστάνια που τους αρέσουν, ενώ οι μαμάδες επιμένουν στην κλασική φόρμα. Μην μπαίνετε σε αυτή την διαδικασία… Επιλέξτε τα ρούχα τους αποβραδίς, δίνοντάς τους το πολύ δύο επιλογές. Έτσι, το παιδί θα επιλέξει κάτι που εγκρίνετε και το πρωί δεν θα χάσετε καθόλου χρόνο στην επιλογή ενδυμασίας.

 

Εξασφαλίστε χρόνο μόνο οι δυο σας

Τις περισσότερες φορές, ο λόγος που τα παιδιά δεν υπακούν ή αντιδρούν σε ό,τι κι αν τους λέτε, είναι επειδή τους λείπετε. Ίσως δεν περνούν μαζί σας όσο ποιοτικό χρόνο θα ήθελαν και όλο αυτό τους δημιουργεί θλίψη, την οποία εκδηλώνουν με θυμό. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περνάτε καθημερινό χρόνο μαζί τους – χρόνο όμορφο στον οποίον θα τους αφιερώνετε όλη σας την προσοχή και την ενέργεια! Συνδεθείτε μαζί τους και απολαύστε και οι δύο την σχέση σας.

Back to top button