Η γιορτή της αγάπης είναι το πολύτιμο δώρο

Δώρα, χαρά, αγάπη και φροντίδα για τους άλλους είναι το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα, το πραγματικό πνεύμα των γιορτών. Πολύ συχνά, όμως, το μήνυμα αυτό χάνεται μέσα στην εμπορευματοποίηση, όπου η αγάπη γίνεται “χειροπιαστή» μόνο με κάρτες και δώρα. Τα Χριστούγεννα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις παιδικές προσδοκίες για καινούργια παιχνίδια. H τεράστια βιομηχανία των παιχνιδιών και οι διαφημίσεις αρχίζουν και προβάλλονται πολύ πριν την εορταστική περίοδο, παρασύροντας τους μεγάλους να ξοδέψουν αρκετά μεγάλα ποσά για την αγορά εντυπωσιακών παιχνιδιών και τους μικρούς να ανυπομονούν να τα αποκτήσουν.
Η ατμόσφαιρα της οικογενειακής ζεστασιάς και αγάπης μπορεί σίγουρα να μαγέψει τα παιδιά και να τα κάνει ευτυχισμένα. Είναι σημαντικό για αυτά να έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν οικογενειακές στιγμές και παραδόσεις, όπως η διήγηση μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας, ο στολισμός του σπιτιού, η προετοιμασία ενός ξεχωριστού δείπνου.
Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το δώρο από τον Αϊ –Βασίλη, κάτι που περιμένουν με ιδιαίτερη λαχτάρα. Πώς μπορούν όμως οι γονείς να διαλέξουν το κατάλληλο δώρο για το παιδί τους, χωρίς να αγχωθούν και να χαθούν στην υπερπληθώρα της προσφοράς, αλλά και χωρίς να παρασυρθούν από τις απαιτήσεις και τα ατελείωτα «θέλω» των παιδιών τους;
Κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες είναι και οι παρακάτω :
• Ποιο είναι το κατάλληλο δώρο;
Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό οι γονείς στην επιλογή ενός δώρου να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιθυμίες του παιδιού, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του. Ωστόσο, καλό είναι να υπάρχουν κάποια όρια ανάμεσα σε αυτό που θέλει το παιδί και σε αυτό που μπορεί να έχει. Το παιδί μπορεί, για παράδειγμα, να θέλει ένα πολύ ακριβό παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς μπορούν εξαρχής να συμφωνήσουν με το παιδί για το ποσό που μπορεί να ξοδευτεί. Eάν το παιδί επιθυμεί να υπερβεί αυτό το ποσό, τότε μπορεί να διαθέσει το χαρτζιλίκι του. Έτσι μαθαίνει ότι η ικανοποίηση των επιθυμιών απαιτεί και προσωπική προσπάθεια.
Επιπλέον, οι γονείς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με την επιλογή ενός παιχνιδιού που δεν εγκρίνουν, όπως είναι ένα βίαιο παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί προτείνοντάς του κάποιες εναλλακτικές επιλογές. Ειδικά τις εορταστικές περιόδους, τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με χιλιάδες μηνύματα για τα πιο δημοφιλή παιχνίδια και η αλήθεια είναι ότι κατά την παιδική ηλικία υπάρχει έντονη η ανάγκη για ομοιότητα με τους συνομηλίκους. Οι γονείς, λοιπόν, καλούνται να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των προσωπικών τους αξιών και των αξιών που προβάλλονται μέσα στην κοινωνία, την οποία μεγαλώνει το παιδί τους. Να θέσουν τα όρια, με βάση τα προσωπικά τους κριτήρια, μέσα από διαπραγμάτευση και συζήτηση με το ίδιο το παιδί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του, το περιβάλλον στο οποίο το εκθέτουν και τις αξίες που θέλουν να του μεταδώσουν.
• Όσο πιο απλό είναι το παιχνίδι, τόσο πιο καλό μπορεί να είναι
Ένα παιχνίδι που έχει τη δύναμη να εξάψει τη φαντασία του παιδιού, να το δραστηριοποιήσει και να του δώσει ερεθίσματα, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παιχνίδι για το παιδί, καλύτερο από το πιο ακριβό και πολυδιαφημιζόμενο παιχνίδι.
• «Θέλω και αυτό και εκείνο…..»
Οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει τη συγκεκριμένη φράση από το στόμα του παιδιού τους που με πείσμα και ιδιαίτερη ένταση αρνείται να επιλέξει, αλλά αντιθέτως τα θέλει όλα. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να βάλουν τα όρια τους, εμμένοντας σταθεροί σε αυτά και κάνοντας ξεκάθαρες τις επιλογές που έχει το παιδί. Συνήθως το παιδί κακομαθαίνει από τη στιγμή που θα αντιληφθεί ότι μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή του στους άλλους. Εξάλλου, το μόνο που μπορούμε να επιτύχουμε κάνοντας τα «χατίρια» και δίνοντας πολλά δώρα στο παιδί είναι να ενισχύουμε την κτητικότητα και την απαιτητικότητά του, και όχι να το κάνουμε πραγματικά ευτυχισμένο.
• Τα Χριστούγεννα δεν είναι αφορμή μόνο για υλικά δώρα
Σίγουρα τα δώρα, μεγάλα και φανταχτερά, μπορούν να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στα παιδιά. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν ότι χαρά και ευτυχία μπορούν να τους δώσουν και άλλα πράγματα, όχι απαραίτητα υλικά. Μια απλή ευχετήρια κάρτα, φτιαγμένη από τα ίδια, ένα δώρο κατασκευασμένο από αυτά με αγάπη και φαντασία μπορεί να μοιράσει απλόχερα χαμόγελα συγκίνησης και ευτυχίας. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα, δεν σημαίνουν μόνο παίρνω, αλλά και δίνω. Είναι σημαντικό οι γονείς να εισάγουν τα παιδιά στην έννοια της αμοιβαιότητας και της προσφοράς. Να μπουν δηλαδή και στη διαδικασία να σκεφτούν «τι δώρο θα μπορούσα να προσφέρω στο μπαμπά, στη μαμά, στη γιαγιά, στον παππού;» και όχι μόνο «τι δώρο θα ήθελα να μου πάρουν».
Αυτά τα Χριστούγεννα, ας προσπαθήσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι να ξαναθυμηθούμε και να ανακαλύψουμε εκ νέου το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά μια άλλη, διαφορετική πλευρά των εορτών. Ας ξεφύγουμε λίγο από τα δώρα και ας ψάξουμε για το ουσιαστικό εκείνο μήνυμα που θα αγγίξει βαθιά την ψυχή μας και θα μας γεμίσει με αληθινά αισθήματα.
- Είναι σημαντικό οι γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά τους για το πνεύμα αυτό των εορτών και να αποφεύγουν να περιορίζουν τις συζητήσεις μόνο στο τι δώρα θα ήθελαν να τους φέρει ο ΑΪ-Βασίλης.
- Μέσα από βιβλία και συζητήσεις μπορούν να δώσουν στο παιδί να καταλάβει το νόημα των Χριστουγέννων.
- Μπορούν να ζητήσουν από το παιδί τους να διαλέξει ένα από τα παιχνίδια που δεν παίζει πια και να το χαρίσει σε κάποιο άλλο παιδάκι που το έχει ανάγκη.
- Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικούς σκοπούς είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούν και να αισθανθούν μικροί και μεγάλοι το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Η περίοδος των γιορτών είναι ίσως η καταλληλότερη για να υιοθετήσουμε νέες οικογενειακές παραδόσεις που θα δείξουν στα παιδιά πόση χαρά προσφέρει το να νοιάζονται τους άλλους και να τους βοηθούν.
Φέτος τα Χριστούγεννα, μαζί με τα δώρα, ας μοιράσουμε στα παιδιά μας πολύτιμες αναμνήσεις, οικογενειακές στιγμές θαλπωρής και αγάπης. Ας προσπαθήσουμε να νιώσουμε και να μοιραστούμε το αληθινό, ουσιαστικό μήνυμα αυτών των γιορτινών ημερών, το ξεχωριστό αυτό μήνυμα που αγγίζει την καρδιά του καθενός από εμάς, μικρού και μεγάλου, γονιού και παιδιού.