Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Σχολές γονέων

Επιστροφή στο σχολείο! Πώς να επαναφέρετε στην καθημερινότητα τα παιδιά!

Οι πρώτες μέρες του νέου έτους σηματοδοτούν, για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς την επιστροφή στο σχολείο μετά από –τουλάχιστον- 15 ημέρες ξεκούρασης. Είναι η περίοδος που οι εκπαιδευτικοί ανεβάζουν ρυθμό στα μαθήματα έως το Πάσχα, που φέτος πέφτει 16 Απριλίου, πριν το τελικό σπριντ που οδηγεί στο καλοκαίρι και τις εξετάσεις για όσες τάξεις διαθέτουν.Βέβαια, μπορεί οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να τα θέλουν όλα αυτά, αλλά τα παιδιά έχουν περάσει 15 μέρες «κραιπάλης» είτε με ύπνο αργά, με ταινίες και οικογενειακά δείπνα για τα μικρότερα, είτε με νυκτερινές εξόδους και ξενύχτια για τα μεγαλύτερα. Μη φοβάσαι όμως, ακολουθώντας μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, θα μπορέσεις να επαναφέρεις ομαλά στις ράγες το εκτροχιασμένο τρένο, αποφεύγοντας και τις αχρείαστες προστριβές. 

Βγάλε από την πρίζα τις συσκευές και επανέφερε τον ύπνο στα φυσιολογικά επίπεδα

Διακοπές σημαίνουν παραπάνω ώρα στον υπολογιστή, την κονσόλα για videogames, το tablet και φυσικά τηντηλεόραση.  Ακόμα και 2-3 μέρες πριν την επιστροφή στο σχολείο, προσπάθησε να επαναφέρεις τις ώρες που ξοδεύουν εκεί τα παιδιά σου σε αυτές μίας εργάσιμης εβδομάδας. Απλά μην τους τα στερήσεις ολοκληρωτικά, αλλά σταδιακά και αφού πρώτα έχετε εξηγηθεί μεταξύ σας.

Στα κανονικά τους επίπεδα πρέπει να επανέλθουν σταδιακά και οι ώρες κατάκλισης και ξυπνήματος. Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να ξενυχτήσει γιατί το πρωί θα κοιμηθεί όσο θέλει, μπορεί να αλλάξει συνήθειες. Οπότε και πάλι σταδιακά, επανέφερέ το στα προηγούμενα επίπεδα. Για καλό και για κακό, και σε επίπεδο παιχνιδιού, βάλε τα μικρότερα παιδιά να ντυθούν και καμιά φορά για πρόβα ώστε να συνηθίζουν και πάλι στην πρωινή ρουτίνα. Αν θες να το πας ακόμα ένα βήμα παραπέρα, προγραμμάτισε κάποια πρωινή δραστηριότητα ώστε να συνηθίσει το παιδί να βγαίνει το πρωί εκτός σπιτιού και πάλι, όπως για το σχολείο.

 

Θυμήσου το πρωινό

Εάν στις γιορτές, λόγω ακατάστατου ωραρίου, κάθε μέλος της οικογένειας έτρωγε για πρωινό ό,τι ήθελε, όποτε το ήθελε, γύρνα την ταχύτητα στα φυσιολογικά επίπεδα του γεμάτου οικογενειακού πρωινού με όλη την οικογένεια (στο μέτρο του εφικτού) γύρω από το τραπέζι. Ακόμα και εάν δεν ανήκει στις συνήθειές σου, καθιέρωσε το μιας και ένα γερό πρωινό αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ώστε το παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο στη διάρκεια των μαθημάτων. Αν πάει στο σχολείο πεινασμένο, αφενός θα φάει κάτι μη υγιεινό απέξω, αφετέρου μέχρι να το κάνει, θα είναι νωθρό μιας και θα έχει άδεια τη… μηχανή καυσίμων. Τοστ, αυγά, φυσικοί χυμοί και γάλα με δημητριακά αποτελούν εξαιρετικές λύσεις. Εξάλλου και εσένα θα σου κάνει καλό ένα γερό καθημερινό πρωινό.

 

Οργανώσου μαζί με το παιδί σου

Τσέκαρε (από την αρχή) εάν το παιδί έχει όλα όσα χρειάζεται από σχολικά είδη. Χρειάζεται ας πούμε καινούρια τετράδια ή μολύβια; Χρειάζεται καινούριο ντοσιέ ή άδειασμα του παλιού από άχρηστα χαρτιά και ζωγραφιές; Μήπως η τσάντα του είναι γεμάτη με χαρτομάντιλα ή περιτυλίγματα από φαγητά και ψίχουλα; Βοήθησε το παιδί σου να επιστρέψει σχολείο ετοιμοπόλεμο από εφόδια και ο δάσκαλός του θα σε αγαπήσει!

 

Έλεγξε προσεκτικά τις εργασίες και τις σημειώσεις του

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις μαζί με το παιδί σου για να σου εξηγήσει, αλλά και μόνος σου, μιας και μετά από τόσες μέρες  χαλαρότητας η όρεξη του για οργάνωση των σημειώσεων μπορεί να έχει ατονήσει, ενώ μπορεί να έχει ξεχάσει και κάτι. Με σωστή οργάνωση, μπορείς να σχεδιάσεις και να προλάβεις εργασίες με μακρινό deadline στην ώρα τους, αλλά και να ξέρεις σε ποιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σχολείου οφείλει να παρευρεθεί το παιδί σου ή κι εσύ.

 

 

Μίλα με τον δάσκαλο

Εάν δεν μίλησες με τον δάσκαλο ή τους καθηγητές πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, είναι μια καλή περίοδος  να συζητήσετε με την επιστροφή στο σχολείο, μιας και όντας σχεδόν στο μέσο της χρονιάς είναι μια καλή περίοδος να ενημερωθείς για τυχόν αδυναμίες και κενά του παιδιού σου, τα οποία μπορείτε να δουλέψετε μαζί στο σπίτι. Εάν πιστεύεις ότι όλα πάνε καλά, ένα απλό τηλέφωνο ή ένα email για να ελέγξεις με τον δάσκαλο ότι όλα είναι εντάξει, αρκεί.

 

Πίσω στο διάβασμα και τις εργασίες για το σπίτι

Όπως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το παιδί πρέπει να μπει ξανά στη ρουτίνα του διαβάσματος και της εκτέλεσης των εργασιών που τυχόν έχει για το σπίτι. Βέβαια, ας μην γελιόμαστε, το ίδιο κι εμείς οι γονείς, μιας και εσύ χαλάρωσες στις γιορτές, όχι μόνο το παιδί σου. Μην παραλείψεις να είσαι στο μέτρο του εφικτού διαθέσιμος όποτε σε χρειαστεί το παιδί σου είτε για εργασία είτε για διάβασμα και βεβαιώσου κάθε φορά ότι φεύγει διαβασμένο για το σχολείο. Βέβαια, υπάρχει η άποψη ότι η υπευθυνότητα δεν επιβάλλεται, αλλά χτίζεται μέσω της προσπάθειας, οπότε εάν αμελήσει κάποια στιγμή να πάει διαβασμένο στο σχολείο, ίσως η ντροπή που θα νιώσει εκεί να είναι καλύτερο κίνητρο από οποιαδήποτε δική σου πίεση. Στο ίδιο πλαίσιο, καλό είναι να ξεκινάς τα διαβάσματα σχετικά νωρίς στις γιορτές και να κάνεις μια γενική επανάληψη, των όποιων υποχρεώσεων λίγο πριν την επιστροφή, ώστε το παιδί να τα έχει φρέσκα στη μνήμη του.

 

Βρες τα δυνατά σημεία και δούλεψε πάνω στις αδυναμίες του

Πριν τα Χριστούγεννα έχεις πάρει τον έλεγχο επιδόσεων του παιδιού σου. Τόσο κατά τη διάρκεια, αλλά και πριν επιστρέψει το παιδί σχολείο, καλό είναι να ξέρεις ποια είναι τα δυνατά του σημεία και πώς μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε μαζί, ενώ επίσης καλό είναι να βρεις τις αδυναμίες του και να δουλέψετε για να τις διορθώσετε με όποιον τρόπο θεωρείς εσύ καλύτερο ή ξέρεις ότι θα δουλέψει για το παιδί σου.

 

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου, καλλιέργησε την ανεξαρτησία του

Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά εάν έχεις μικρότερο σε ηλικία παιδί. Μέσα στην περίοδο των εορτών, το παιδί σου συνήθισε και πάλι τη διαδικασία ο μπαμπάς / η μαμά τα κάνει όλα, οπότε καλό θα είναι και πάλι να το προετοιμάσεις ώστε να απαγκιστρωθεί από σένα, αλλά και να βρει την ανεξαρτησία του, μιας και μόλις κλείσει η πόρτα της τάξης, πρέπει και πάλι να κολυμπήσει μόνο του. Μην επεμβαίνεις πολύ στη δουλειά του, άστο να κάνει λάθη και διόρθωσε το μεν, αλλά με λογικό και σωστό τρόπο δε, και πάνω από όλα μην πέσεις σε καμία περίπτωση στην παγίδα πολλών γονιών που προκειμένου να μην πάει το παιδί «αδιάβαστο» στο σχολείο, του γράφουν τις εργασίες. Δεν κρίνεσαι εσύ στο σχολείο για να έχεις τύψεις, κρίνεται το παιδί σου και όταν του σερβίρεις το φαγητό μασημένο δεν πρόκειται ποτέ να μάθει να κάνει τίποτα μόνο του. Εν ολίγοις απέφυγε την τακτική «Δεν ξέρεις / αργείς / δεν το κάνεις καλά εσύ άσε με να το κάνω εγώ».

 

Φρόντισε ώστε να ξαναγίνει υπεύθυνο

Αν αισθάνεσαι κι εσύ ξεκούραστος μετά τις γιορτές, ίσως είναι καιρός για λίγο προγραμματισμό. Η χαλαρότητα που έχουν φέρει οι γιορτές, πέρα από ότι ίσως έχουν κάνει τα παιδιά να ξεχάσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορεί να τα έχει κάνει αμελή σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. η τακτοποίηση ή η καθαριότητα. Φρόντισε ώστε πέρα από την πληρότητα σε προμήθειες και υλικά για το σχολείο να ορίσεις ένα μέρος όπου θα συγκεντρώνονται τα πράγμα για το σχολείο και μία ώρα κατά την οποία τα πάντα θα πρέπει να είναι μαζεμένα και στη θέση τους από την προηγούμενη ημέρα. Ειδικά στα μικρότερα παιδιά μπορείς να το κάνεις και λίγο σαν παιχνίδι για να αποκτήσουν κίνητρο.

 

Φρόντισε να οργανώσεις και να ελέγξεις τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Πέρα από τις υποχρεώσεις του σχολείου, τα σύγχρονα παιδιά με τα γεμάτα προγράμματα,  έχουν και μια σειρά δραστηριοτήτων μετά το σχολείο, με αρκετές από αυτές να «αναστέλλονται» λόγω των γιορτών. Κάνε έναν έλεγχο μαζί με το παιδί σου ώστε να είστε και οι δύο ενήμεροι και προγραμματισμένοι για το πού έχει να πάει  και τί τυχόν χρειάζεται να έχει μαζί του. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να ελέγξεις και το δικό σου πρόγραμμα για να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε τυχόν πήγαινε – έλα που χρειάζονται αλλά και να δεις εάν τυχόν χρειάζεται να έχει κάποιος την ευθύνη του παιδιού για κάποιες ώρες που δεν μπορείς εσύ. Στο ίδιο πλαίσιο, εάν δουλεύετε και οι δύο, προετοιμάσου για τυχόν ασθένειες, οι οποίες ευδοκιμούν αυτή την εποχή, έχοντας οργανώσει τυχόν βοήθεια από παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποια νταντά ή babysitter.

 

Κάν’το οικογενειακή υπόθεση

Οργάνωσε την όλη κατάσταση ώστε να αποτελεί μια εμπειρία που ζείτε μαζί είτε και οι δύο γονείς είτε ο καθένας ξεχωριστά με το παιδί ή τα παιδιά. Αν όλο αυτό αρχίσει να λειτουργεί ομαδικά, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο μιας και η καλύτερη ομάδα που πιθανόν να ανήκαμε ποτέ θα μπορούσε να ήταν μια σωστά δεμένη οικογένεια. Και πάλι όμως, εάν δεν έχεις καλές αναμνήσεις από το πώς βοηθούσαν εσένα οι δικοί σου σε διάβασμα και προσαρμογή, φρόντισε ώστε το δικό σου παιδί να μην έχει την ίδια άποψη για σένα. Άσε πίσω σου ξεπερασμένες και αφελείς απόψεις τύπου «και εμείς τα ίδια κάναμε δεν πάθαμε τίποτα», αφενός γιατί αλήθεια δεν ξέρουμε κατά πόσο έχουμε πάθει κάτι σε ψυχολογικό επίπεδο, αφετέρου γιατί άλλο παιδί ήσουν εσύ και κάτι εντελώς άλλο μπορεί να είναι το δικό σου παιδί. Σεβάσου την προσωπικότητά σου και οργάνωσε τη σχολική δουλειά χωρίς να το καλομαθαίνεις αλλά ούτε να το καταπιέζεις.

Back to top button