Γλυκάκι με ότι έμεινε από τα Χριστούγεννα
Τα μελομακάρονα είναι ανθεκτικό γλυκάκι και ιδιαίτερα γευστικό ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα. Κι επειδή έχουνε μείνει σίγουρα πολλά στη Χριστουγεννιάτικη πιατέλα μας μια συνταγή απλή και γρήγορη είναι απαραίτητη!
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση τρίβοντας απλά από δύο μελομακάρονα, είτε απλά είτε με επικάλυψη σοκολάτας σε 4 μπολάκια. Ακολουθεί μια απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής και σιρόπι καραμέλας!
Για την κρέμα
- 250 ml γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γραμμ. ζάχαρη
- 1 μπαστούνι βανίλια
- 1 αυγό
- 3 κρόκους αυγών
- 20 γραμμ. κορν φλάουρ
- 20 γραμμ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
Βάζουµε σε κατσαρόλα το γάλα µε την κρέµα. Χαράζουµε τη βανίλια και το µπαστουνάκι βανίλιας (για περισσότερο άρωµα, θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα).
Σε µπολ χτυπάµε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σιγά σιγά κοσκινίζουµε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στα αυγά. Αναµειγνύουµε πολύ καλά µε το σύρµα.
Λίγο πριν βράσουν γάλα και κρέµα τα ρίχνουµε σιγά σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας πάντα. Όλο µαζί το ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς για 5΄-6΄, µέχρι η κρέµα να δέσει. Τη µεταφέρουµε σε µπολ και καλύπτουµε ακουµπώντας επάνω στην επιφάνειά της µεµβράνη. Έτσι αποτρέπουµε τη δηµιουργία κρούστας-πέτσας στην κρέµα. Αφού έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου τη φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τη χρησιµοποιήσουµε.
Όταν πρόκειται να χρησιµοποιήσουµε την κρέµα, αφαιρούµε τη µεµβράνη και µε το σύρµα την αφρατεύουµε ελαφρά. Τη βάζουµε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής ή τη στρώνουµε µε παλέτα.
Υλικά για το σιρόπι καραμέλας :
- 200 γρ. ζάχαρη.
- 220 ml. Νερό.
Εκτέλεση :
- Βράζουμε το νερό.
- Σε κατσαρολάκι η μπρίκι λιώνουμε την ζάχαρη μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφού έχει πάρει το χρώμα που επιθυμούμε ρίχνουμε το βραστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε για να βοηθήσουμε να λιώσει η καραμέλα .
- Περυχύνουμε τα γλυκάκια και ότι μένει το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκαλάκι.
Σημείωση: Φυσικά ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκάκι και με προϊόντα εμπορίου με επίσης γευστικό αποτέλσμα.