Σχολές γονέων

Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά θεωρούνται πιο έξυπνα;

Οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έκαναν τεστ IQ  σε αδέλφια από διάφορες ηλικιακές ομάδες και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως την καλύτερη βαθμολογία την είχαν όσοι είχαν γεννηθεί πρώτοι.

Ο λόγος επιτυχίας των πρωτότοκων στα IQ τεστ οφείλεται, κατά τους επιστήμονες, στο ότι οι γονείς δίνουν περισσότερη έμφαση στις διανοητικές τους δεξιότητες, φροντίζοντας έτσι να διευρύνουν περισσότερο τον πνευματικό τους ορίζοντα, ακόμη κι αν αυτά είναι ακόμη σε μικρή ηλικία.

Εκτός αυτού, από την έρευνα προκύπτει πως η σειρά γέννησης παίζει σημαντικό ρόλο και στην καριέρα που θα ακολουθήσουν τα αδέλφια, καθώς δεν είναι τυχαίο πως όσα είναι πρωτότοκα τείνουν να έχουν περισσότερα πτυχία και καλύτερους μισθούς.

Έτσι, η έρευνα του Εδιμβούργου ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει μία άλλη έρευνα, την οποία είχε αναλάβει η ομάδα ανάλυσης του Πανεπιστήμιου του Σίδνεϊ, όπου ειδικοί παρακολουθούσαν κάθε δύο χρόνια αδέλφια από διάφορες οικογένειες.

Οι ειδικοί τα «εξέταζαν από την νηπιακή τους ηλικία, μέχρι την εφηβική και ανάλογα με διάφορα κριτήρια, όπως την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και το γενικότερο background.

Back to top button