Σχολές γονέων

Ruth Sullivan: Η μητέρα που άλλαξε την οπτική μας απέναντι στον Aυτισμό

Η Ruth Sullivan που έφυγε από τη ζωή μόλις πριν λίγες ημέρες στις 16 Σεπτεμβρίου, ήταν μια μητέρα σύμβολο για όλους εκείνους τους γονείς που αγωνίζονται καθημερινά για μια φυσιολογική ζωή για τα παιδιά τους που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.
Στο όχι και τόσο μακρινό 1963, η προσέγγιση των αυτιστικών παιδιών ακόμη και από την ίδια την επιστημονική κοινότητα ήταν απάνθρωπη. Η κυρίαρχη θεωρία μάλιστα ήταν ότι ο αυτισμός οφείλονταν στη μη αποδοχή αγάπης και φροντίδας από τις μητέρες. Ήταν τότε που έγινε η πρώτη διάγνωση για τον γιο της Ruth, Joseph.
H Ruth δεν συμβιβάστηκε ποτέ με το “πλάνο” ζωής που προβλεπόταν τότε για τα παιδιά με αυτισμό. Άρχισε να μελετά εντατικά γύρω από τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει για τον γιό της μέσα από διαφορετικές κοινωνικές προσεγγίσεις αλλά και την εκπαίδευση. Σιγά σιγά βρέθηκε και το επιστημονικό πλαίσιο που μπορούσε να στηρίξει έναν άλλο δρόμο για τα άτομα με αυτισμό, παιδιά και ενήλικες.
Μέσα από ακτιβιστική δράση, παρεμβάσεις και κινητοποίηση κατάφερε να ενεργοποιήσει τα κοινωνικά ανακλαστικά και να ιδρύσει τον οργανισμό

Autism Society of America ενώ από τότε μέχρι και τη στιγμή που κατάσταση της υγείας της το επέτρεπε, δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε κινήματα για τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος προσβάσιμου σε παιδιά με αυτισμό.

Μάλιστα, στην ταινία Rain Man στο τέλος της δεκαετίας του ’80, o Dustin Hoffman ακολούθησε τη ζωή του Joseph καθώς και με τεχνικό σύμβουλο τη μητέρα του Ruth, κατάφερε να “ανοίξει το πλάνο” των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αυτισμό σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

Back to top button