KidsnewsΥγεία

Μύλος των Ξωτικών και μύλος… ιώσεων και παραλείψεων

Διαβάζουμε εδώ και μέρες για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της τριπλής πανδημίας στον πληθυσμό των παιδιών κυρίως. Γρίπη, κορονοιός και εσχάτως και στρεπτόκοκκος, είναι οι τρεις συνήθεις ύποπτοι που πλήττουν τα παιδιά με συμπτώματα αρκετά βαριά στο μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών ασθενών.

Πυρετοί που δεν υποχωρούν με τίποτα, αναπνευστικά προβλήματα και μια ατελείωτη ταλαιπωρία που …δεν είχε προηγούμενο για όσους έτυχε να έχουν άρρωστα παιδιά στην περιοχή μας στις γιορτές. Και ήταν δυστυχώς πολλοί. Μιλάμε για εκατοντάδες παιδιά καθημερινά τόσο στα κέντρα υγείας της Δυτικής Θεσσαλίας όσο και στα δύο Νοσοκομεία (Τρικάλων και Καρδίτσας) που κάποιοι…θεωρούν ότι μπορούν κάλλιστα να συγχωνευτούν κιόλας τη στιγμή που δεν επαρκούν καλά καλά για να καλύψουν τις ανάγκες ανά νομό!

Τις ημέρες των αργιών, και με τα ιδιωτικά ιατρεία να μην λειτουργούν, όσα παιδιά αρρώστησαν απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων λοιπόν και στους μόλις δύο παιδίατρους που κάλυπταν τόσο την εφημερία των επειγόντων όσο και την Παιδιατρική Κλινική των 20 κλινών αλλά που αναγκαστικά νοσήλευε 21-25 παιδιά καθημερινά. Με ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο που επίσης κάλυπτε το ζενίθ των αναγκών με ελάχιστο αναλογικά προσωπικό. Αποτέλεσμα, η αναμονή στα παιδιατρικά επείγοντα να ξεπερνά τις τέσσερις ώρες, παιδιά με τρεις διαφορετικούς τύπους ιών να συνωστίζονται στην αίθουσα αναμονής μέχρι να εξεταστούν, γονείς από κάθε γωνιά της χώρας να ανταμώνουν την αγωνία τους και φυσικά να μην λείπουν και οι εκνευρισμοί και οι εντάσεις…

Η κατάσταση βέβαια ήταν προβλέψιμη. Εδώ και μήνες η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε για την φετινή έξαρση ιώσεων παράλληλα με τον Covid στα παιδιά. Οι ιδιώτες παιδίατροι γνώριζαν και μιλούσαν για αυτό πολύ πριν τις γιορτές βλέποντας τους προθαλάμους των ιατρείων τους να παραμένουν γεμάτοι με μικρούς ασθενείς ακόμη και μεταμεσονύκτιες ώρες. Από πέρυσι η επιστημονική κοινότητα της περιοχής είχε επισημάνει ότι ο Μύλος των Ξωτικών καλώς να γίνει εφόσον διασφαλιστούν δομές υγείας ικανές να καλύψουν μια τέτοια έξαρση. Δυστυχώς, τίποτα από τα δύο δεν φαίνεται να εισακούστηκε με αποτέλεσμα τον φετινό Γολγοθά για οικογένειες Τρικαλινών αλλά και επισκεπτών που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Αντίστοιχη βέβαια κατάσταση επικρατούσε και στα Κέντρα Υγείας που μάλιστα τα Χριστούγεννα με τον στρεπτόκοκκο να θερίζει, είχαν ξεμείνει από το αντίστοιχο διαγνωστικό τεστ ενώ δεν λειτουργούσαν αιματολογικά εργαστήρια για να διευκολύνουν το έργο της πρωτοβάθμιας υγείας και να μην επιβαρύνεται επιπλέον το Νοσοκομείο. Και μετά από όλα αυτά ξεκινούσε η αναζήτηση των φαρμάκων ανάμεσα σε εφημερεύοντα φαρμακεία της περιοχής, τα οποία μέχρι τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων δεν διέθεταν ούτε σιρόπι παρακεταμόλης.

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν από όλο αυτό;

Πρώτα από όλα δεν φταίει μόνο η μεταδοτικότητα των πολλών ιώσεων στα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε η επαρκής κάλυψη των αναγκών με τον Μύλο των Ξωτικών να φέρνει στην περιοχή αμέτρητους επισκέπτες.

Ότι η πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας θα έπρεπε είναι το επιτακτικότερο αίτημα για την περιοχή και πρέπει να προταχθεί από όλους τους φορείς (περιφέρεια, δήμοι, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες κοκ) προς κάθε αρμόδιο. Τα περισσότερα περιστατικά που έφτασαν στο Νοσοκομείο, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί από ένα Κέντρο Υγείας που θα εφημέρευε με αντίστοιχες ειδικότητες και εργαστήρια μέσα στην πόλη των Τρικάλων ώστε η δευτεροβάθμια δομή υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί με τη σειρά της στον δικό της ρόλο. Όχι ότι δεν το έπραξε, αντιθέτως, οι γιατροί της, προσέφεραν με όλες τους τις δυνάμεις υπηρεσίες προς κάθε παιδί. Όμως δεν χωράει το “τέλος καλό όλα καλά” όταν μιλάμε για ασθενείς και δη παιδιά.

Είναι κρίμα μια διοργάνωση όπως ο Μύλος των Ξωτικών που μετατρέπει την περιοχή μας πραγματικά σε πρωτεύουσα των Χριστουγέννων με όλα τα αντίστοιχα ωφελήματα για τη Δυτική Θεσσαλία, να προκαλεί παράλληλα επικίνδυνα αδιέξοδα στη δημόσια υγεία. Τη στιγμή μάλιστα που με έναν καλύτερο και ουσιαστικότερο συντονισμό δυνάμεων, όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν και να συνεχίζεται κατά το δυνατό πιο εύρυθμα η καθημερινότητα ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών.

 

Δείτε επίσης:

ΤΡΙΚΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Στα όριά της η παιδιατρική κλινική λόγω έξαρσης ιώσεων – Μεταφέρεται μέχρι τη Δευτέρα σε άλλο όροφο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button