Υγεία

Eμβόλια: Οι ελλείψεις και ο κίνδυνος

παιδιατρο

Οι ελλείψεις των εμβολίων είναι ένα μείζον θέμα, που δυστυχώς αντί να περιορίζεται αυξάνει γεωμετρικά. Ήδη, σύμφωνα και με Τρικαλινούς παιδιάτρους, ελλείψεις έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται και σε άλλα εμβόλια που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Το κράτος καλύπτει όλα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εκτός από του ροταϊού στο οποίο συμμετέχει ο γονιός με 25 %. Τα εμβόλια που γίνονται είναι για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη, την πολιομυελίτιδα, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα Β, την ηπατίτιδα Α, τον μηνιγγιτιδόκκοκο C, τον μηνιγγιτιδόκκοκο A-W-Y-C, τον πνευμονιόκοκκο, την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα, τον ροταϊό, την ανεμοβλογιά και τη γρίπη. Όλα είναι ενέσιμα, εκτός από του ροταϊού που χορηγείται από το στόμα. Κάποια από αυτά γίνονται μόνα τους και κάποια σε συνδυασμό στην ίδια ένεση. Αυτά που είναι σε έλλειψη πάνω από ένα χρόνο είναι για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Πρόκειται για τα βασικά εμβόλια που χορηγούνται με ένεση όλα μαζί ως τετραδύναμο.

Επειδή όμως υπάρχει η έλλειψη, οι παιδίατροι έχουν αναγκαστεί, σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουμε τα εξαδύναμα που περιέχουν εκτός των άλλων και για την ηπατίτιδα Β και τον αιμόφιλο. Αποτέλεσμα είναι να αρχίσουν και αυτά το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζουν έλλειψη στα φαρμακεία. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο αν δεν αποκατασταθούν οι ελλείψεις σε κάποιο σύντομο σχετικά διάστημα.

 

Back to top button