Kidsnews

8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Με ένα μοναδικό και σπάνιο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο, δάσκαλο του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, καθηγητή  στην έδρα της Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, συνεχίζεται για δέκατη τέταρτη  (14η) ημέρα , Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στις 8:30 μ.μ., η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού, στο «MOUZAKI PALACE HOTEL», που θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται ένα σημαντικό αφιέρωμα σε μια μεγάλη προσωπικότητα, πρωτοπόρο του κινήματος του Νεοκλασικού Ρομαντισμού και μεγάλο πολιτικό μαχητή. Ο Νικόλαος Φώσκολος μέσω  της Κλασικής Παιδείας του και του πνεύματος της  Αρχαίας Ελληνικής σκέψης ωφέλησε την ανάπτυξη του ελληνικού πνεύματος σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Το μοναδικό αυτό αφιέρωμα στον Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το νομό Καρδίτσας και τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, σε συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο Φώσκολος, (1778-1827)  προσωπικότητα των φιλελεύθερων αναζητήσεων, των ανατροπών και διαψεύσεων, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, της ουτοπίας και των ιδανικών, άτομο παρορμητικό, που η απογοήτευση παρέσυρε, ισχυροποιούσε και συμπλήρωνε, με το έργο του και τον βίο του, το δίπολο Σολωμού – Κάλβου. Στην εκφραστική αναζήτηση και αγωνία του Σολωμού, στην αυστηρότητα και στην εκρηκτική ολιγολογία του Κάλβου, ο Φώσκολος κομίζει αποχρώσεις παιάνων και ύμνους ζωής και τάφων. Το έργο του στέκεται στο μεταίχμιο του νεοκλασικισμού και του πρώιμου ρομαντισμού.

Πολιτικός μαχητής, στρατιώτης στην υπηρεσία των δημοκρατικών Γάλλων, κατακτητής των σαλονιών, πέρασε από το πεδίο της Λογοτεχνίας ως ανεμοστρόβιλος και άφησε πίσω του ένα μνημείο παρθένων συναισθημάτων και πεισματικής προσήλωσης στην οικουμενική λάμψη των ιδεών.

Η σημαντικότητα του Φώσκολου στην παγκόσμια λογοτεχνία και διανόηση αποδεικνύεται και από το ότι η σορός βρίσκεται από το 1871 στο Πάνθεον δίπλα στο κενοτάφιο του Δάντη, στη βασιλική της Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας.».

Για δεκαεπτά  (17)  μέρες ο Νομός Καρδίτσας είναι στο επίκεντρο της Χορωδιακής μουσικής της Χώρας, αλλά και σημαντικών αφιερωμάτων.

Ειδικά για φέτος κεντρικά πρόσωπα του Φεστιβάλ είναι ο κορυφαίος εν ζωή, Έλληνας Συνθέτης και Μαέστρος, Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, αλλά ο Γιάννης Δροσίτης και ο Κώστας Ευαγγελάτος συνθέσεις των οποίων παρουσιάζονται κάθε βράδυ, γραμμένες ειδικά για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ).

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ UGO ΦΩΣΚΟΛΟ.

14η ΗΜΕΡΑ -Τετάρτη 13/4/2016-ΩΡΑ 8:30μ.μ. στο CONCERT HALL «MOUZAKI PALACE HOTEL»

Αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα διανοούμενο Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών. Βασική εισηγήτρια  του αφιερώματος είναι η φιλόλογος Γεωργία Γιώτα.

Στο αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και δάσκαλο των Α. Κάλβου και  Δ. Σολωμού, συμμετέχουν ως εισηγητές, οι φιλόλογοι Παρμενίων  Μπώλος και Ευθύμιος Κουφογιάννης, ενώ οι ηθοποιοί, Πένυ Καρδιτσιώτη και Λίλα Αγγέλη, θα  απαγγείλουν  ποιήματα. Η καθηγήτρια πιάνου του Ωδείου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, Γιούλη Αγιώτη θα συνοδεύσει την υψίφωνο Πηνελόπη Κοντοκώστα στην ερμηνεία  σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της σύνθεσης του Γιάννη Δροσίτη «In morte del fratello Giovanni» σε ποίηση Nicolo (Ugo) Φώσκολου.

Στο αφιέρωμα συμμετέχει και ο Αλέξης Κωστάλας

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Back to top button