Kidsnews

111 χρόνια ποινή φυλάκισης-Κανένα ελαφρυντικό για τον παιδεραστή δάσκαλο στα Τρίκαλα

Η περίπτωση του 53χρονου Παναγιώτη Παπακώστα, δασκάλου σε δημοτικό σχολείο των Τρικάλων, που καταδικάστηκε σε ποινή 111 χρόνων από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καρδίτσας γιατί παρενοχλούσε συστηματικά 8 δεκάχρονες μαθήτριές του την ώρα του μαθήματος, είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Ιανουάριο, και λόγω της ποινής της παύσης 12 μηνών με στέρηση αποδοχών, που του επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Μάλιστα ο τότε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχε προβεί και σε σχετική παρέμβαση.

Ο τελευταίος κατέθεσε ένσταση, λίγες μέρες μετά την απόφασ, θεωρώντας πως αυτή αφήνει ανοικτή την πόρτα επιστροφής του δασκάλου στην υπηρεσία του έπειτα από το 12μηνο, και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, με το αίτημα της απόλυσης.

 Στο θέμα παρενέβη στη συνέχεια και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε πως υπέγραψε την άσκηση ένστασης κατά της περιβόητης απόφασης, ζητώντας μάλιστα από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο να εξαντλήσει τα όρια της αυστηρότητας για το εξόχως σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέσσερις μήνες μετά, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καρδίτσας, το οποίο, ύστερα από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών και με ψήφους 7-0, έκρινε τον 53χρονο δάσκαλο ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντάς του την ποινή-ρεκόρ της κάθειρξης 111 ετών για τις κατηγορίες της αποπλάνησης παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή και της κατάχρησης ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη σε ασέλγεια κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην απολογία του πως δεν θώπευε τις μαθήτριες στα γεννητικά τους όργανα, όπως καταγγέλλεται, αλλά η συμπεριφορά του παρεξηγήθηκε από αυτές, λόγω του ιδιαίτερου «ζήλου» που έδειχνε κατά τη διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος. Υποστήριξε, μάλιστα, πως αυτός ο ζήλος επιβραβεύεται από τους γονείς στο τέλος κάθε χρονιάς, είτε προφορικά είτε με… λουλούδια και άλλα δώρα.

Ο δάσκαλος, που κατάγεται από τη Λαμία, υπηρετούσε τα τελευταία τρία χρόνια σε δημοτικό σχολείο της Περιφέρειας Τρικάλων, συνελήφθη στις 29 Μαΐου του 2015, έπειτα από καταγγελίες των γονέων 8 μαθητριών της Δ’ Τάξης, ηλικίας 10 και 11 ετών, ότι τις θώπευε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές. Εκεί επέστρεψε μετά την καταδικαστική απόφαση της Τρίτης για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του (σ.σ.: εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια, από τα 111 που του επιβλήθηκαν), καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Τον περασμένο Απρίλιο η Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων, δημοσιοποίησε τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του, καλώντας τους πολίτες να επικοινωνήσουν με την Ασφάλεια Τρικάλων για την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον πληροφορίας για τη δράση του.

Back to top button