Kidsnews

Χρήσιμες Συμβουλές για την παροχή Πρώτων Βοηθειών στο σπίτι

Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με περιπτώσεις μικροτραυματισμών ή ατυχημάτων στο σπίτι που συμβαίνουν στα μικρά μας αγγελούδια. Καλό είναι λοιπόν να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα έτσι ώστε να διαχειριστούμε αυτές τις «δύσκολες καταστάσεις» με αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία.

90
Για να αντιμετωπίσουμε μικρά ανοιχτά τραύματα, αρχικά τα καθαρίζουμε με νερό ή αντισηπτικό και ασκούμε πίεση με γάζα, ανυψώνοντάς τα πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Καλύπτουμε με αποστειρωμένη γάζα και τη στερεώνουμε με επίδεσμο. Εάν έχει προκληθεί μεγάλη εξωτερική αιμορραγία, ασκούμε άμεση πίεση με αποστειρωμένη γάζα ή με ένα καθαρό ύφασμα για να ελέγξουμε την αιμορραγία και ανυψώνουμε πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, στερεώνοντας το επίθεμα με επίδεσμο ή ταινία. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αιμορραγία, ασκούμε πίεση στην κοντινότερη αρτηρία.
Αν υπάρχει ξένο σώμα σφηνωμένο στο τραύμα, δεν αφαιρούμε το αντικείμενο αλλά χρησιμοποιούμε επιθέματα για να το ακινητοποιήσουμε και να ελέγξουμε την αιμορραγία. Σταθεροποιούμε τα επιθέματα με επίδεσμο και μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο.
Στις περιπτώσεις ρινορραγίας, ο στόχος μας είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία. Βάζουμε το παιδί καθιστό με το κεφάλι σκυμμένο εμπρός, του ζητάμε να αναπνέει από το στόμα, καθώς αυτό θα το ηρεμήσει, και πιέζουμε τη μύτη αμέσως κάτω από το κόκκαλο. Αν επιμένει η ρινορραγία πάνω από 30 λεπτά, μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο.
Η λιποθυμία είναι ένα επίσης συχνό περιστατικό κατά το οποίο υπάρχει παροδική απώλεια αισθήσεων. Για να την αντιμετωπίσουμε, ξαπλώνουμε το παιδί, ανυψώνουμε και στηρίζουμε τα κάτω άκρα του. Διατηρούμε το κεφάλι του στο ίδιο επίπεδο με την καρδιά και χαλαρώνουμε τα ρούχα του. Δεν του δίνουμε να πιει νερό αλλά βρέχουμε τα χείλη του με βαμβάκι.
Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με την περίπτωση «πνιγμού» από κάποιο αντικείμενο πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα την αναπνοή του παιδιού. Κάνουμε γροθιά το ένα μας χέρι και το πιάνουμε με το άλλο μας χέρι. Τοποθετούμε τα χέρια μας στην κοιλιά, πιέζοντας με τον αντίχειρα. Η κίνηση που πρέπει να εκτελέσουμε είναι ένα ανάποδο L. Με αυτές τις κοιλιακές πιέσεις αυξάνεται η πίεση στους πνεύμονες και τις αναπνευστικές οδούς, ωθώντας τον οργανισμό να λειτουργήσει όπως στο βήχα, αναγκάζοντας έτσι τον παγιδευμένο αέρα στους πνεύμονες να σπρώξει το αντικείμενο έξω από τις αεροφόρους οδούς.
Αν πρόκειται για παιδιά μικρότερα των δύο ετών, ακολουθούμε ειδική διαδικασία. Γυρίζουμε το μωρό πάνω στο πήχυ μας, στηρίζοντας τον αυχένα και το κεφάλι του και κρατώντας το σαγόνι του ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη μας. Δίνουμε 5 γερά χτυπήματα με τη βάση της παλάμης μας, ενώ παράλληλα στηρίζουμε πάνω στο μηρό μας το χέρι που κρατάει το μωρό. Για να κάνουμε συμπιέσεις, στερεώνουμε το μωρό ανάμεσα στους πήχεις μας στηρίζοντας το κεφάλι του. Γυρίζουμε το μωρό με την πλάτη προς τα κάτω, στηρίζοντας το χέρι μας πάνω στο μηρό μας (το κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι πάντα προς τα κάτω) και δίνουμε 5 θωρακικές πιέσεις με τα δύο δάχτυλα. Το ακριβές σημείο για τις θωρακικές πιέσεις βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη νοητή γραμμή που διασχίζει το στήθος του μωρού από τη μία θηλή στην άλλη. Σε εκείνο το σημείο τοποθετούμε τον παράμεσο και προχωρούμε στις πιέσεις.
Επιμέλεια Κειμένου: Τσεργή Ιωάννα (Υπεύθυνη Ακαδημίας Χορού Τέρψις τηλ. 2431074622&6934058832)

TERPSIS_LOGO

Back to top button