Schoolicantera

ΤΡΙΚΑΛΑ: Το 30% των σχολείων χωρίς πιστοποιητικό πυροπροστασίας

|Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στοχεύει ο δήμος Τρικκαίων να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία – Πρόβλημα η παλαιότητα κτιρίων και η χρηματοδότηση |

 

Η έλλειψη πιστοποιητικών πυροπροστασίας στα σχολεία της περιοχής, είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που επιβάλλει ο νόμος. Οι δυσκολίες πολλές. Πρώτα από όλα η χρηματοδότηση που θα διασφαλίσει το σύνολο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Ακολουθεί το ζήτημα της παλαιότητα των κτιρίων που σημαίνει ταυτόχρονα έλλειψη βασικών εγγράφων και αδειών και μια γραφειοκρατική δυσκολία που βάζει επιπλέον εμπόδια.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχουν δοθεί από τα αρμόδια υπουργεία, πρέπει αν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτη του 2019. Ήδη, εδώ και κάποιους μήνες, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη θωράκιση των σχολείων και την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναλογικά με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, αρκετά σχολεία πιστοποιήθηκαν. Σήμερα, το ποσοστό των σχολείων αυτών στα Τρίκαλα, σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Άκη Αναστασίου είναι στο 70% περίπου. Μένει ένα 30% και αφορά κυρίως παλιά κτίρια. Όπως πιστεύει ο ίδιος, το Φεβρουάριο, κάθε σχολείο θα έχει το ανάλογο πιστοποιητικό και την προβλεπόμενη πυρασφάλεια.

Για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διασφαλίστηκε ένα αρκετά σεβαστό ποσό για τις εν λόγω εργασίες όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ναι μεν όλα αυτά είναι απαραίτητα και μπαίνουμε σε μια ορθή διαδικασία, αλλά από την άλλη, δεν προβλέπονται τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γεγονός που σημαίνει ότι συνεχώς αναζητούνται πόροι για να εφαρμοστούν οι νόμοι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών.

Από την άλλη, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χθες ζήτησε αναλυτικές λίστες για τα σχολεία που έχουν λάβει πιστοποιητικό και εκείνα που ακόμη βρίσκονται σε αναμονή. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του νόμου, είναι σε ετοιμότητα.

Και πιστοποιητικά στατικότητας…

Πέρα από την πυροπροστασία, και η στατικότητα των κτιρίων, θα πρέπει να διασφαλιστεί με βάση μελέτες, που μοιραία και αυτές τις αναλαμβάνει ο δήμος και συγκεκριμένα οι Τεχνικές Υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει βέβαια ο αντίστοιχος αριθμός των υπαλλήλων μηχανικών. Όπως επίσης και σε αυτή την περίπτωση λείπουν και τα χρήματα. Συνεπώς, η ευθύνη βαραίνει μεν υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί ο ρόλος τους και το έργο που καλούνται με ελάχιστα μέσα να ολοκληρώσουν.

Back to top button