Social

Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη: Γέφυρες …όχι μόνο μουσικής

Η εκδήλωση με τίτλο «Γέφυρα Μουσικής Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη» προσέλκυσε το ενδιαφέρον και ήταν μια πραγματικά όμορφη ιδέα. Τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη είναι δύο πόλεις που συναντιούνται σε πολλά ιστορικά μονοπάτια αλλά και σε δρόμους πολιτισμού.

Γράφει η Ελένη Χολέβα-Δημοσιογράφος

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η συμπρωτεύουσα τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε τόσο από Τρικαλινούς καλλιτέχνες. Πέρα από αυτό βέβαια, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι χώροι «μάρτυρες» του χρόνου και της  παράλληλης αυτής διαδρομής. Ένας από αυτούς είναι και το Μουσείο Τσιτσάνη -και πρώην Φυλακές Τρικάλων, στο προαύλιο του οποίου έγινε η εκδήλωση.

Ως επισκέπτρια προ μηνών στο Φρούριο του Επταπύργιου ( των φυλακών του Γεντί Κουλέ) ένιωσα ότι θα μπορούσε κανείς να παραλληλίσει τον εν λόγω χώρο μνήμης με αυτόν των παλαιών Φυλακών Τρικάλων αλλά και να προβληματιστεί. Παρά τις συνεχείς διαμορφώσεις του χώρου στο σημερινό Μουσείο Τσιτσανη, διαπιστώνει κανείς ότι στα Τρίκαλα, σχεδόν χάθηκε ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μέσα από την ανάδειξη-μετατροπή του κτηρίου των φυλακών.

Σίγουρα η διαλλακτική με το σύγχρονο περιβάλλον των Τρικάλων, με το σύγχρονο γίγνεσθαι είναι ένα κέρδος και ζητούμενο σε μεγάλο βαθμό, όμως αντικρίζοντας κανείς τα κάστρα της Θεσσαλονίκης, και καθώς επισκέπτεται έπειτα και το Γεντί Κουλέ, καταλαβαίνει ότι αγνοήσαμε την υποχρέωση απέναντι στην ιστορικότητα, απέναντι σε ένα μνημείο. Μοιάζει σαν να θέλαμε να ξεγράψουμε τις τελευταίες του στιγμές.

Θα μπορούσαμε ή μπορούμε και καλύτερα τελικά; Ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι το ερώτημα μετά την επιτυχημενη μουσική εκδήλωση.

Back to top button