Το χειριστικό παιδί: Ποια τα χαρακτηριστικά του
Παιδιά και ξεσπάσματα πάνε μαζί. Στη βρεφική ηλικία, το κλάμα είναι τρόπος επικοινωνίας και έτσι το παιδί γνωρίζει ότι κάθε φορά που κλαίει επειδή πεινάει, θέλει άλλαγμα πάνας ή αγκαλιά, θα έχει και την αντίστοιχη ανταπόκριση από τον γονιό που σπεύδει να ικανοποιήσει την εκάστοτε ανάγκη του.
Μεγαλώνοντας, πολλά παιδιά εξακολουθούν να έχουν αυτή τη συμπεριφορά για να περνάει το δικό τους, γνωρίζοντας φυσικά έστω και υποσυνείδητα ότι είναι αποτελεσματική. Έτσι καταλήγουν να αναπτύσσουν μία χειριστική συμπεριφορά για να τους κάνουν οι γονείς το χατίρι και να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.
Η χειριστική συμπεριφορά του παιδιού δεν μένει όμως μόνο εκεί. Εάν τον κλάμα και οι φωνές δεν έχουν αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να πει ψέματα για να κάνει τον γονιό να νιώσει τύψεις ή κάνει κάτι για να νιώσει έπειτα ο γονιός υποχρεωμένος να ενδώσει.
Γιατί το παιδί αναπτύσσει μία χειριστική συμπεριφορά
Τα παιδιά αναπτύσσουν χειριστικές συμπεριφορές προς τους γονείς τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Παρακάτω οι πιο συνηθισμένοι:
- Για να αποκτήσουν παιχνίδια, ρούχα και άλλα πράγματα που θέλουν
- Για να κάνουν κάτι που τους έχετε απαγορεύσει όπως για παράδειγμα να φάνε σοκολάτα πριν το φαγητό ή να παίξουν με τους φίλους τους για περισσότερη ώρα.
- Όταν νιώθουν απόρριψη και θέλουν να κερδίσουν την προσοχή σας
- Όταν νιώθουν ότι έχουν ανάγκη από αγάπη και φροντίδα
- Για να καλύψουν ένα λάθος τους
- Όταν βλέπουν τους γονείς να έχουνα αντίστοιχη συμπεριφορά.
Το παιδί μπορεί να γίνει χειριστικό από την νηπιακή του ακόμα ηλικία. Όσο μεγαλώνει, η χειριστική αυτή συμπεριφορά γίνεται χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να αποθαρρύνουν το παιδί από το να ακολουθεί τακτικές συναισθηματικού εκβιασμού κ.α. όσο ακόμα είναι νωρίς.
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ένα χειριστικό παιδί
Οι ενδείξεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες, δεδομένου ότι ένα παιδί δεν παύει να είναι παιδί, συνεπώς, δεν μπορούμενα απαιτούμε από αυτό να συμπεριφέρεται ως ενήλικας.
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί αναπτύσσει χειριστική συμπεριφορά:
Ξεσπάσματα
Το παιδί δυσκολεύεται να δεχθεί το «όχι» ως απάντηση όταν αρνείστε να του κάνετε το χατίρι. Χάνει τον έλεγχο, φωνάζει και δεν υποχωρεί μέχρι να περάσει το δικό του. Επίσης, μπορεί να σας επιρρίψει κατηγορίες ή να ξεσπάσει επίτηδες σε δημόσιο χώρο γνωρίζοντας ότι αυτό θα σας φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Συναισθηματικός εκβιασμός
Το παιδί κλαίει, παριστάνει το στενοχωρημένο για να νιώσετε άσχημα κι να περάσει το δικό του.
Ψέματα
Εάν το χειριστικό παιδί δεν πετύχει αυτό που θέλει με κλάμα ή φωνές, είναι πολύ πιθανό να καταφύγει στα ψέματα. Ψέματα για το ίδιο, για τους φίλους του, ό,τι χρειαστεί για να περάσει το δικό του.