KidsnewsSocial

Το πρώτο δέντρο….στολίστηκε στη Θεσσαλία;

Οι γιορτές τελείωσαν και ήδη νιώθουμε “κάπως” που ξεστολίζουμε τα δεντράκια μας. Το στόλισμα του δέντρου είναι ίσως η πιο αγαπημένη εορταστική συνήθεια του χρόνου, και ειδικά για τα μικρά πλάσματά μας. Και μπορεί να στολίζουμε το ελατάκι μας σήμερα, όμως φαίνεται ότι από την αρχαιότητα, ειδικά στο Θεσσαλικό χώρο, οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να στολίζουν δέντρα για λατρευτικούς λόγους.

Ένα παράδειγμα έρχεται από το Ιερό Ιτωνίας Αθηνάς στα Φίλια Σοφάδων. Εκεί οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένα Ιερό Δάσος στα δέντρα του οποίου κρεμούσαν τις δωρεές τους προς την Ιτωνία Αθηνά οι πιστοί της. Οι αρχαιολόγοι το συμπέραναν αυτό από το πλήθος ευρημάτων μέσα σε ένα παχύ στρώμα στάχτης που βρέθηκε στο χώρο, που σημαίνει ότι τα “στολισμένα” δέντρα κάηκαν κάποια στιγμή με τα στολίδια τους να μένουν στο σημείο μέχρι να τα ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Βέβαια, πάντα οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν λατρευτικά τα δάση… αλλά είναι μια απτή απόδειξη ότι το στόλισμα των δέντρων ήταν μια συνήθεια που ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο.

Έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την αναπαράσταση ενός στολισμένου δέντρου, αν επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα της περιοχής.

Back to top button