Bookcorner

Το μυστικό του Ρόαλντ Νταλ για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία

Ο Ρόαλντ Νταλ, ο διάσημος συγγραφέας κλασικών παιδικών βιβλίων, όπως τα «Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και «Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο», πίστευε σε ιστορίες που συνάρπαζαν τους νεαρούς αναγνώστες, ωθώντας τους έτσι να αναπτύξουν μια ισόβια αγάπη για τα βιβλία.

Είχε αποκαλύψει τις σκέψεις του αυτές σε μια επιστολή που έστειλε έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, το 1990, σε μια φοιτήτρια και η οποία πωλήθηκε προ ημερών σε δημοπρασία του οίκου Hanson Auctioneers στη Βρετανία έναντι 2.200 λιρών. «Ποτέ μην προστατεύεις τα παιδιά από τον κόσμο», έγραφε ο Νταλ, αφοσιωμένος πατέρας ο ίδιος, που του άρεσε να λέει στα πέντε παιδιά του πολύχρωμες ιστορίες. «Το “περιεχόμενο” οποιουδήποτε παιδικού βιβλίου δεν έχει καμία άλλη σημασία από το να συναρπάσει το παιδί -και έτσι να το διδάξει ή να το γοητεύσει να αγαπήσει τα βιβλία και να γίνει ένας μανιώδης αναγνώστης- πράγμα ζωτικής σημασίας αν το παιδί αυτό πρόκειται να διακριθεί αργότερα στη ζωή του».

«Τα παιδιά που αγαπούν τα βιβλία πάντα θα ξεπερνούν αργότερα στις ζωές τους εκείνα που δεν τα αγαπούν», συνέχιζε ο Νταλ, που υπήρξε μυστικός πράκτορας της βρετανικής ΜΙ6 για μεγάλο διάστημα. «Υπάρχουν πολύ λίγα μηνύματα στα βιβλία μου. Γράφτηκαν απλώς για να μετατρέψουν τα παιδιά σε αναγνώστες βιβλίων». Η επιστολή φέρει ημερομηνία 2 Αυγούστου 1989. Ο Νταλ άφησε την τελευταία του πνοή τον Νοέμβριο του επόμενου έτους, σε ηλικία 74 ετών.

Η παραλήπτρια της επιστολής του Νταλ, Κριστίν Γουότον, που εργάζεται τώρα ως βιβλιοθηκάριος στο Ντέβον της Αγγλίας, είπε ότι βρήκε τη διεύθυνσή του στο πίσω μέρος ενός παλιού βιβλίου από βιβλιοθήκη και εξεπλάγη που εκείνος της απάντησε στο γράμμα της. Την περίοδο εκείνη ήταν φοιτήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πόρτσμουθ και έγραφε μια διατριβή για το έργο του Νταλ.

«Από ένα καπρίτσιο της στιγμής του έθεσα ερωτήσεις που με απασχολούσαν για το ύφος του και την άποψή του για την παιδική λογοτεχνία. Ούτε που ονειρευόμουν να λάβω απάντηση. Εξεπλάγην, λοιπόν, όταν έφθασε στα χέρια μου δισέλιδη χειρόγραφη επιστολή συν μια διατριβή, που μου δάνεισε, πιθανώς γραμμένη στον διάσημο κήπο του, όπου επεσήμανε τη σημασία της ανάγνωσης των βιβλίων για τα παιδιά και αναφερόταν και στο βιβλίο του “Ματίλντα”, που είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα», είπε η Γουότον στον οίκο δημοπρασιών.

Ο Νταλ έγινε διάσημος κυρίως για τα πολλά παιδικά του βιβλία, αλλά έγραψε και για ενήλικες, καθώς και σύντομες ιστορίες, θεατρικά έργα, μια αυτοβιογραφία των παιδικών του χρόνων και της εποχής που πολέμησε ως πιλότος της RAF στη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα κατά τη γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941, ενώ συνέβαλε και στην εφεύρεση ιατρικής συσκευής για παιδιά με εγκεφαλικά τραύματα.

«Η επιστολή αυτή είναι ασυνήθιστη γιατί είναι ιδιόχειρη και γραμμένη σε ύφος διαλόγου από έναν πασίγνωστο συγγραφέα», λέει ο Τζιμ Σπένσερ του Hansons Auctioneers. «Μας παρέχει μια ιδέα για τη δημιουργικότητα και την τέχνη του Νταλ, το πάθος να μετατρέψει την ανάγνωση σε διασκέδαση ενθαρρύνοντας τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία και να αγαπήσουν τη λογοτεχνία για όλη τους τη ζωή», προσθέτει.

Πηγή

Back to top button