Υγεία

Το κόστος πάνω από τη ζωή των παιδιών; – Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα ζητά την κάλυψη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β

Την ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ζητά σύσσωμη η ιατρική κοινότητα και δη οι παιδίατροι, τονίζοντας ότι είναι ένα εμβόλιο που σώζει ζωές, μιας και πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο τύπο μηνιγγίτιδας, κρίνοντας απαράδεκτο η πολιτεία να επισημαίνει το κόστος και όχι την αξία ζωής.

Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο παρά το γεγονός ότι έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μιλάμε δε για ένα εμβόλιο που οι δόσεις συνολικά ξεπερνούν το κόστος των 200 ευρώ! Πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί γονείς αδυνατούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στην ασθένεια.

Όπως τονίζει και η παιδίατρος και επιμελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων κα Χρύσα Παπαχρήστου, «Εννοείται ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, εννοείται ότι θα πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, εννοείται ότι το επιχείρημα ότι δεν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο είναι αβάσιμο. Εδώ και τέσσερα χρόνια εμβολιάζουμε τα παιδιά, ενώ στο εξωτερικό έχει ενταχθεί στον εμβολιασμό σχεδόν από τη γέννηση. Προφανώς δεν καλύπτεται λόγω κόστους και αυτό είναι απαράδεκτο».

Η κα Παπαχρήστου αναφέρει ότι οι γονείς προσπαθούν να βρούνε χρήματα για να καλύψουν το κόστος του εμβολίου που αναλογεί περίπου 100 ευρώ ανά δόση. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ όταν στην οικογένεια υπάρχουν πάνω από ένα παιδί. «Είναι ένα εμβόλιο ια μια ασθένεια που τρέμουμε γιατί οι επιπλοκές είναι τραγικές. Άσχετα αν είναι σπάνια τα κρούσματα ή όχι. Έστω να βρούνε ένα τρόπο μια ρύθμιση, ώστε να καλύπτεται εν μέρει. Κάτι όμως πρέπει να γίνει άμεσα».

 

Κοινή στάση και οι ιδιώτες γιατροί

Με αφορμή και πρόσφατο περιστατικό παιδιού που ακρωτηριάστηκε λόγω της νόσου στην Αθήνα, αλλά και τη στάσης που κρατά το Υπουργείο Υγείας σε αυτές τις περιπτώσεις, με κοινή τους ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, αναφέρουν μεταξύ άλλων , «…Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση του, υιοθετεί την γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμού ότι, στην παρούσα φάση, δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, λόγω του γεγονότος ότι στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, ενώ σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός, παρά το ότι το εμβόλιο φαίνεται ότι προκαλεί ανοσία και για το διάστημα που κυκλοφορεί είναι ασφαλές.

Στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 60 κρούσματα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), 5 θανάτους κατά μέσο όρο παιδιών το χρόνο από την νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν θα εμφανίσουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές).
Το εμβόλιο σώζει ζωές και η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία, είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Πέρα των θανάτων και των αναπηριών αυτών καθ΄ αυτών των ασθενών, υπάρχει και μεγάλη οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση των ιδίων , των οικογενειών τους και της κοινωνίας.
Η ελληνική παιδιατρική εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να επικρατεί η οικονομική άποψη έναντι της επιστημονικής (το κόστος του εμβολίου είναι υψηλό) όταν πρόκειται για ζητήματα δημόσιας υγείας…»

Back to top button