Bookcorner

“Τα φυγοπούλια” – Μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης με λέξεις και εικόνες

“Τα φυγοπούλια” είναι το βιβλίο της Φανής Κεχαγιά που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο τίτλος και το βιβλίο, αναφέρεται στα αποδημητικά πουλιά της ζωής που φτάνουν στη χώρα μας από κάθε άκρη του πονεμένου κόσμου για να χτίσουν μια φωλιά με ασφάλεια. Προσφυγόπουλα που σήμερα είναι συμμαθητές και συμμαθήτριες των παιδιών μας και ναι έχουν να τους διδάξουν σπουδαία πράγματα.

Μαζί με το υπέροχο κείμενο δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφέρει την μοναδικά ταιριαστή εικονογράφηση της Ναταλία Καπατσουλια. Διαβάζοντας το βιβλίο νομίζει κανείς ότι κείμενο και εικόνες έγιναν από τον ίδιο άνθρωπο.

Το περιεχόμενο βέβαια και οι έννοιες που ταξιδεύουν μαζί με “Τα φυγοπούλια”, είναι και αυτά που κερδίζουν την καρδιά μας και αφήνουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη δημιουργική και συναισθηματική αναζήτηση. Μιλούν για την αλληλεγγύη, για την αξία να μοιράζεται κανείς τις ξεχωριστές του ιστορίες, να είναι διαφορετικός σε χρώμα και καταγωγή ακόμη και στη γλώσσα. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την επικοινωνία. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια αγκαλιά. Μιλάει για την προσφυγιά όχι ως κάτι που συμβαίνει πάντα σε κάποιους άλλους, αλλά που μπορεί να συμβεί στον καθένα και ανά πάσα στιγμή όσο υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια, ανισότητα και ρατσισμός.

“Τα φυγοπούλια”, είναι βιβλίο της σειράς κατανόησης και ανάγνωσης στην κατηγορία “Φραουλίτσα”. Τα Φρούτα, επιμελημένα με παιδαγωγικό προσανατολισμό από αγαπημένους συγγραφείς, αποτελούν επίσης πολύτιμα εργαλεία κάθε δασκάλου σε όλες τις τάξεις του σχολείου, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ώρες Ευέλικτης Ζώνης – Φιλαναγνωσίας.


 

H ΦΑΝΗ ΚΕΧΑΓΙΑ γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1970. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με κατεύθυνση τη συγγραφή. Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Επίσης, άρθρα, διηγήματα, κριτικές βιβλίων και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Έχει γράψει πέντε θεατρικά έργα, δύο από τα οποία έγιναν παραστάσεις. ΤΑ ΦΥΓΟΠΟΥΛΙΑ είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.

 


Ο μικρός επιστρέφει στο σπίτι με ένα καταπληκτικό νέο! Στο σχολείο του ήρθαν κάτι καινούρια αποδημητικά πουλιά.
Η μαμά δε γνώρισε ποτέ της αποδημητικά πουλιά και έχει απορίες. Τι ήταν αυτό που τα ανάγκασε να φύγουν από το σπίτι τους; Ποια γλώσσα μιλάνε; Τι ονόματα έχουν;
Αλλά και ο μικρός έχει πολλές απορίες.
Μια πρωτότυπη ιστορία για την προσφυγιά.

 

Back to top button