KidsnewsSchoolicantera

Στη μάχη των πανελληνίων οι 1256 μαθητές και μαθήτριες των Τρικάλων – Αναλυτικά τα θέματα

 Στην Έκθεση εξετάστηκαν σήμερα οι 1256  υποψήφιοι, που κλήθηκαν να γράψουν για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο σε κείμενα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, του Κώστα Τσιρόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν τόσο με το νέο σύστημα όσο και με το παλαιό.

Τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου, κλήθηκαν σήμερα να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξεταζόμενοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το κείμενο που θα πρέπει να αναπτύξουν μέσα σε 350 λέξεις το πολύ, θα πρέπει να αντανακλά την προσωπική τους εμπειρία και να έχει τη μορφή κειμένου, του οποίου θα γινόταν στο ιστολόγιο του σχολείου τους. Επιπλέον, το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο, ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

– ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ- 

ΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

ΚΕΙΜΕΝΟ 1

“Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας”

Το διάβασμα είναι μια από τις πιο μοναχικές τέχνες. Προσωπικά το θεωρώ μία δημιουργική ενασχόληση. Να μπορείς να συγκεντρώνεσαι πάνω σε ένα κείμενο, να το αφουγκράζεσαι αλλά και να το κάνεις δικό σου. Η προσωπική ανάγνωση απαιτεί συνήθως μια εσωτερική απομόνωση και όχι να σου επιβάλλεται εξωτερικά.

Back to top button