Προβληματίζει η μείωση μαθητών στην Α΄Δημοτικού στο νομό Τρικάλων

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Τρικάλων για τη μείωση των μαθητών στην Α Δημοτικού. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα των σχολείων αλλά και αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.
Τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων δείχνουν ότι το 2017 τα παιδιά που φοιτούσαν στην Α΄Δημοτικού ήταν 1046 καταγράφοντας επίσης μείωση από προηγούμενα χρόνια. Το Σεπτέμβριο του 2018, οι εγγεγραμμένοι μαθητές της Α΄Δημοτικού ήταν ακόμη πιο κάτω και συγκεκριμένα στους 951 και τη φετινή σχολική χρονιά, οι εγγραφές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο αγγίζοντας τις 893.
«Παρακολουθούμε προβληματισμένοι τη μείωση των μικρών μας μαθητών και συγκεκριμένα στην Α΄Δημοτικού δεδομένου ότι η μείωση συνδέεται άμεσα με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς» ανέφερε σχετικά ο κ. Γιώργος Κωνσταντάκος προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων.
[divider]

[divider]
Η μείωση των παιδιών προφανώς έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση. Πέρα από το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή έχει επικρατήσει το πρότυπο μιας ολιγομελούς οικογένειας, οι οικονομικές δυνατότητες είναι τέτοιες που επηρέασαν σημαντικά τις γεννήσεις. Πέρα από αυτό, όπως είχε αναδειχθεί και παλαιότερα σε ρεπορτάζ, αρκετοί νέοι άνθρωποι μετανάστευσαν σε άλλες χώρες αναζητώντας μια καλύτερη προοπτική. Αυτό είχε αναδειχθεί και μέσα από τα αιτήματα μετεγγραφών μαθητών από την Ελλάδα και το νομό Τρικάλων σε χώρες του εξωτερικού.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντάκος, ρίχνει το βάρος της προσοχής στη λειτουργικότητα των σχολείων και στη διατήρηση της ομαλής σχολικής ζωής. Το θέμα είναι εμφανές κυρίως στα σχολεία της περιφέρειας μιας και όλο περισσότεροι επιλέγουν το κέντρο της πόλης για τόπο κατοικίες ώστε να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και το χρόνο των μετακινήσεων τους.