Υγεία

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ : Τι είναι και πού βρίσκονται

Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών που συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ’ επέκταση στην υγεία του οργανισμού μας, αφού ένα υγιές έντερο συσχετίζεται με ισχυρό ανοσοποιητικό και καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Ανδριάνα Ρόζμους
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μιαούλη & Ζάππα 3
24310 26670

Πιο συγκεκριμένα:

 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας (φυσικός φραγμός που εμποδίζει παράγοντες, οι οποίοι είναι ενδεχομένως επιβλαβείς για τον οργανισμό, να εισέλθουν από το έντερο προς τα υπόλοιπα συστήματα).

Η κατανάλωση, λοιπόν, τροφών που περιέχουν προβιοτικά βοηθάει στην καλή εντερική λειτουργία, επιδρά θετικά στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αυξάνει την απορρόφηση των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

 

Τέτοιες τροφές είναι το γιαούρτι (προτιμήστε αυτά που γράφουν ότι περιέχουν προβιοτικά), το κεφίρ, το τουρσί, το κόκκινο κρασί, η μπίρα και κάποια μαλακά τυριά. Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα που παράγονται με τη διαδικασία της ζύμωσης περιέχουν συνήθως προβιοτικά.

 

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας.

Τα πρεβιοτικά έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα. Κι αυτό καθώς τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών. Παράλληλα, ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.

 

Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι τα όσπρια, το σκόρδο, τα μήλα, τα κρεμμύδια, η βρόμη, τα σπαράγγια, η μπανάνα, η αγκινάρα, το σιτάρι, το κριθάρι και τα προϊόντα ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος και το κακάο.

 

Μια ισορροπημένη διατροφή, λοιπόν, που περιλαμβάνει τις παραπάνω τροφές εξασφαλίζει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες ποσότητες προβιοτικών και πρεβιοτικών για την ομαλή λειτουργία του!

 

 

Back to top button