Bookcorner

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΕΝΤΖΙΛΑ: “Το γουρουνάκι και η Λίμνη Γκιτζή” και όλα όσα την εμπνέουν

Η Παναγιώτα Ρεντζιλά, στην πρώτη της εμφάνιση ως συγγραφέας παιδικών ιστοριών, δημιουργεί τον δικό της μαγικό κόσμο. Άνθρωποι, νεράιδες, ζωάκια… ζωντανεύουν μέσα από τις υπέροχες εικόνες του Αποστόλη Ιωάννου και εμπλέκονται σε μια συγκινητική ιστορία. Μιλήσαμε μαζί της για το πρώτο της συγγραφικό παιδικό έργο: “Το γουρουνάκι και η Λίμνη Γκιτζή”, για όλα όσα την ενέπνευσαν και όλα όσα θα ήθελε να μοιραστεί με τα παιδιά.

Ταξιδεύουμε σε ένα μαγικό κόσμο με την ιστορία της Παναγιώτας Ρεντζιλά με τίτλο “Το γουρουνάκι και η λίμνη Γκιτζή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “γραφή” σε εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου.

 

Πώς γεννήθηκε η ιστορία του βιβλίου;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε να εκθέσω στους αναγώστες σας την ιστορία του βιβλίου μου, στο οποίο υπάρχουν σαφείς και ευδιάκριτες αναφορές στον τόπο που αγαπώ, δηλαδή στο χωριό μου, το Κεφαλόβρυσο.

Αυτή η αγάπη για τον τόπο μου από μικρή ηλικία, τα βιώματα των παιδικών μου χρόνων καθώς και η γνώση των τοπικών μυθοπλασιών, όπως εν προκειμένω οι μύθοι της λασπωμένης γουρούνας και της νεράιδας Τζαμαλάια με ώθησαν στην δημιουργία της συγκεκριμένης ιστορίας.

 

Τι θέλετε να μείνει στα παιδιά από την ανάγνωσή του; Ποια είναι τα μηνύματα που θα

συναντήσουν στις σελίδες τους;

Μέσα από ένα λιτό αλλά συνάμα και συμβολικό ύφος οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου προβάλλουν μέσω της ενδιφέρουσας και συγκινητικής πλοκής, διάφορα μηνύματα με στόχευση κυρίως στα παιδιά. Θέματα όπου απασχολούν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά ταυτόχρονα απαιτούν σημείο παίδευσης, κατανόησης και εκπαίδευσης για τις μελλοντικές γενιές.

Η κλιματική αλλαγή δίχως αμφιβολία αποτελεί επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, αντικείμενο πραγμάτευσης. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται μέσω της λειψυδρίας του χωριού ενώ στο τέλος στη σωστή ανθρώπινη διαχείριση της φύσης, η οποία μπορεί να φέρει συλλογική ευημερία.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που ήθελα να θίξω είναι η άνευ όρων προσφορά σε άτομα που χρειάζονται την βοήθεια μας. Εδώ το γουρουνάκι ξεπερνά τις δυνάμεις του και προβαίνει σε μια υπερπροσπάθεια για καλό σκοπό. Για το κοινό καλό. Το ”εγώ” για τον Μάρκο το γουρουνάκι ελαχιστοποιείται και στο τέλος απαλείφεται μπροστά στο ”εμείς”. Ένα δίδαγμα και μια προσταγή που αν μη τι άλλο δοκιμάζεται στις μέρες μας.

Οι ιδέες της αγάπης προς την φύση καθώς και προς τον συνάνθρωπο μας αποτελούν βασικούς πυλώνες για ένα αισιόδοξο μέλλον.

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε; Ήταν κάτι που ήρθε ξαφνικά ή μια διαρκής ανάγκη σας;

Από μικρή και όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, η φαντασία μου ήταν ζωηρή. Η μυθοποιία για μένα ήταν μια μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Δεν νομίζω ότι ονειρεύτηκα να γίνω συγγραφέας. Η συγγραφή γεννήθηκε μέσα μου  από την επιθυμία και την βούληση να καταγράψω την ιστορία που διηγούμουν στα παιδιά μου, θεωρώντας την ολοκληρωμένη και πρωτότυπη.

Ετοιμάζεται κάτι καινούργιο;

Κατ’αρχάς ο Μάρκος του γουρουνάκι δεν έκανε και μικρό ταξίδι (χαχα). Χρειάζεται ξεκούραση αλλά παράλληλα ελπίζει να κάνει περισσότερους φίλους μπαίνοντας σε ακόμα πιο πολλά σπίτια παιδιών.

Ναι, και στην καινούργια ιστορία τον Μάρκο το γουρουνάκι τον περιμένει μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια, ίσως πιο… θορυβώδη.

 

Τι σας ενέπνευσε η λίμνη Γκιτζή; Πώς συνδέθηκε το βιβλίο με αυτή την όμορφη γωνιά της

περιοχής μας;

Η λίμνη Γκιτζή ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινότητα μου. Τόσο ως σημείο κοινωνικών δράσεων όσο και σα μέσο βιοπορισμού των ντόπιων, ιδιαίτερα στα παλιά χρόνια. Η διαχρονική λοιπόν αξία της λίμνης αποτέλεσε τον τόπο δημιουργίας πολλών μυθοπλασιών άλλοτε ευχάριστων και άλλοτε στα όρια του δυσάρεστου. Άλλοτε με αρκετή δόση αλήθειας και άλλοτε στη σφαίρα του φανταστικού. Πάντα όμως η λίμνη Γκιτζή ήταν ο τόπος κοχλασμού αυτών των γεγονότων. Οι ιστορίες αυτές πέρασαν από γενιά σε γενιά και φυσικά γνώρισαν πολλές κατασκευασμένες ερμηνείες.

Η μίξη των τοπικών μυθοπλασιών από την παιδική μου ηλικία και ο θαυμασμός μου για τον υγρότοπο του χωριού μου, διαδραμάτισε τον κινητήριο μοχλό έμπνευσης για μένα.

 

Τι θα ευχηθείτε για τα φετινά Χριστούγεννα; Τι θα ευχόταν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου σας;

Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίσταση η ευχή είναι κοινή. Ευχή να έχουμε όλοι μας υγεία.  Όσο κοινότοπη και τετριμμένη κι αν ακούγεται ως ευχή τόσο πιο αναγκαία είναι στις μέρες μας.

 

Back to top button