KidsnewsSchoolicantera

Παιδικός σταθμός “Τα σκιουράκια” – Μια ζεστή φωλιά για τα παιδιά στην καρδιά της πόλης μας!

Ο παιδικός σταθμός “Τα σκιουράκια” είναι ένας νέος χώρος στο κέντρο της πόλης, που φτιάχτηκε με μεράκι και αγάπη για τα παιδιά και με στόχο την γνωστική ανάπτυξη και προσωπική εξέλιξη τους. Οι λέξεις που βασίζεται η λειτουργία του είναι Φροντίδα και αγάπη για τα παιδιά!!! Και αυτές οι δυο λέξεις τα λένε όλα!!! Ο χώρος δε είναι μια υπέροχη μονοκατοικία στην καρδιά της πόλης, που ανακατασκευάστηκε και ανακαινίσθηκε πλήρως, με βάση τις ανάγκες των παιδιών.Όπως μας αναφέρει η υπεύθυνη λειτουργίας κα Σοφία Κορώνα, “Προσδοκούμε τα παιδιά να αποκτήσουν κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες. Οι δραστηριότητες που γίνονται στον Παιδικό Σταθμό είναι οι εξής: Ζωγραφική με διάφορα υλικά και τεχνικές κατασκευές, προγραφή, προανάγνωση, προμαθηματικές δραστηριότητες όπως παραμύθι, κουκλοθέατρο, μουσικη, γυμναστικη ελεύθερο και ομαδικό παιχνίδι στην αυλή αλλά και στους ιδιαίτερα φιλικούς εσωτερικούς χώρους του σταθμού μας”. Η κα Κορώνα, σε μια συνέντευξή της μας εξήγησε τις προτεραιότητες που θέτει ο παιδικός σταθμός και τη φιλοσοφία τους απέναντι στα παιδιά”

Ποιος πρέπει να είναι κατά την γνώμη σας ο ρόλος του Παιδικού Σταθμού σήμερα; Ο ρόλος του Παιδικού Σταθμού είναι η φροντίδα και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κατάλληλο περιβάλλον λόγω της ανάγκης των γονέων για εργασία και ιδίως για την μητέρα. Επιπλέον ο Παιδικός Σταθμός είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στη ζωή ενός παιδιού, διότι του δίνει την δυνατότητα για ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι. Πρέπει να τονίσουμε πως το παιχνίδι στην προσχολική και νηπιακή ηλικία αλλά και μετέπειτα είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Μέσα στο πρόγραμμα του σταθμού υπάρχει πάντα ένα σχέδιο μαθήματος το οποίο θέτει στόχους μάθησης, μέσα από το οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και γίνονται υπεύθυνα.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Παιδικού Σταθμού “Τα σκιουράκια”; Τα σκιουράκια έχουν ως φιλοσοφία την ομορφιά και την τάξη του περιβάλλοντος ώστε να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην παιδική ψυχολογία. Άλλωστε όπως είναι γνωστό ένα όμορφο και αρμονικό περιβάλλον προδιαθέτει πάντα ένα παιδί να το αγαπήσει και να το σεβαστεί.

 

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές σας; Οι βασικές αρχές του χώρου μας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών, γι’αυτό έχουμε φτιάξει ένα χώρο φωτεινό, ευχάριστο και άνετο. Βασικό μας μέλημα να υπάρχει ατμόσφαιρα η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στο παιδί. Φροντίζουμε να παρέχουμε πλούσιο παιδαγωγικό υλικό και φυσικά προσέχουμε τα παιχνίδια μας να βρίσκονται σε άρτια κατάσταση. Επίσης ένας από τους βασικότερους στόχους μας είναι να εξυπηρετούμε τους σκοπούς της Προσχολικής Αγωγής ώστε να παρέχουμε δυνατότητα εφαρμογής των παιδαγωγικών μεθόδων.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς στην επιλογή του Παιδικού Σταθμού; Η επιλογή του Παιδικού Σταθμού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα από τους γονείς όταν έρχεται η ώρα να στείλουν τα παιδιά τους. Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να προσέξουν τους κανόνες υγιεινής, οι αίθουσες να είναι ευήλιες και άνετες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών. Τα παιχνίδια-γωνίες-εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να είναι ασφαλή και ελκυστικά στα παιδιά ανάλογα με τις ηλικίες τους. Θα πρέπει να υπάρχει αυλή ειδικά διαμορφωμένη όπου τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν ελεύθερες και οργανωμένες δραστηριότητες. Και τέλος των αριθμό των παιδιών που αναλογεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πως θα περιγράφατε τη δουλειά σας; Το να έχεις καθημερινή επαφή με αυτές τις ηλικίες; Είναι κάτι πολύ όμορφο και ταυτόχρονα πολύ υπεύθυνο. Θα πρέπει να προσφέρεις στο παιδί έναν όμορφο χώρο, ασφαλές και δημιουργικό για τις ώρες που βρίσκεται στον Παιδικό Σταθμό. Η κάθε μέρα είναι διαφορετική, το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Θα πρέπει να καταλαβαίνεις την κάθε στιγμή, αν το πονάει κάτι, αν το στεναχωρεί κάτι έτσι ώστε να βρεις τον τρόπο να το προσεγγίσεις για να το βοηθήσεις. Αν μπορείς να δώσεις αγάπη τότε σίγουρα μπορείς να κάνεις αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα.

Τι ρόλο παίζουν τα πολύπλευρα ερεθίσματα στα παιδιά σήμερα; Τα ερεθίσματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι εκείνα που δίνουν την δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την προσωπικότητα του, εφοδιάζοντας το παράλληλα με γνώσεις και αρχές. Το βοηθούν να αποκτήσει εμπειρίες μέσα από το ελεύθερο και ομαδικό παιχνίδι με άλλα παιδιά. Όλη αυτή η διαδικασία συμβάλει στην ανάπτυξη του. Επίσης μαθαίνει να χρησιμοποιεί το λόγο όχι μόνο για να εκφράσει μια επιθυμία αλλά και για να επικοινωνήσει με άλλα παιδιά. Με τις κατάλληλες δραστηριότητες λαμβάνει πλούσια και ποικίλα γλωσσικά ερεθίσματα με τεράστια οφέλη για την νοητική και γλωσσική ανάπτυξη του.

Φεύγοντας από τον Παιδικό Σταθμό, τι έχουν στις βαλιτσούλες τους τα παιδάκια μας; Τα παιδιά φεύγοντας από τον Παιδικό Σταθμό έχουν στις βαλιτσούλες τους όμορφες στιγμές, ωραίες αναμνήσεις από το ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι με τους φίλους τους και την παιδαγωγό. Σίγουρα τα παιδιά φεύγουν με πολλές γνώσεις από τα πολύ απλά πράγματα που δεν γνώριζαν, μέχρι τα πιο σύνθετα. Η αγάπη, η γνώση και η μάθηση είναι τα βασικότερα εφόδια που παίρνουν μαζί τους. Τέλος όμως και τα χεράκια τους θα είναι γεμάτα με κάποια ζωγραφιά η κατασκευή που φτιάξαμε.

*Ο παιδικός σταθμός «Τα σκιουράκια» καλωσορίζει τους μικρούς φίλους του στο χώρο του που βρίσκεται επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 8 στο κέντρο της πόλης με ωράριο λειτουργίας 7:30πμ-15:30μμ.  τηλ 6987458378, Υπεύθυνη κα Σοφία Κορώνα

Back to top button