Bookcorner

ΜΠΟΥΡΔΕΣ του Lear Edward – Η εκδίκηση της παιδικής ανεμελιάς!

Εσείς λέτε «μπούρδες»; Όχι;;;; Κι όμως στα μάτια των παιδιών η ζωή μας έχει μεγάλες δόσεις ανοησίας. Γι’αυτό λατρέψαμε την ιδέα του Εδουάρδου Ληρ να γράψει ένα βιβλίο με μπούρδες που γίνονται από «σοβαρούς» μεγάλους…Όλα αυτά πολύ περισσότερο από 1,5 αιώνα πριν!!!

Πώς θα λατρέψεις ένα βιβλίο γεμάτο μπούρδες; Όταν θα ακούσεις το «μπόμπιρα» να γελάει καθώς τις διαβάζει, όταν θα δεις πόσο ανόητο είναι να ζητάμε από τα παιδιά μας να είναι «σοβαροί» μικρομέγαλοι αντί να κάνουν το απλό…αυτό που κάνουμε όλοι δηλαδή… «μπούρδες» αυθόρμητές και ξεκαρδιστικές.

Καμία λογική δεν θα βρείτε στα στιχάκια, αλλά μέσα από τις περίεργες ομοιοκαταληξίες, ανοίγεται ένας υπέροχος κόσμος φαντασίας, που λες και βγήκε από κάποιον μικρούλη παιχνιδιάρη και όχι από έναν «σοβαρό»…κύριο.

Η περιγραφή του βιβλίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος δίνει το στίγμα:

Στην εποχή του Εδουάρδου Ληρ πίστευαν ότι όλα τα σοβαρά τα κάνουν οι µεγάλοι και όλες τις µπούρδες τις κάνουν οι µικροί. Εκείνος δεν συµφωνούσε καθόλου. Και, για να κάνει τα παιδιά να γελάσουν, έγραψε και ζωγράφισε ένα βιβλίο χωρίς καµιά λογική, µόνο µε φαντασία και οµοιοκαταληξίες, ένα βιβλίο γεµάτο µε µπούρδες και ανοησίες, που όλες τις κάνουν σοβαροί µεγάλοι. Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε 170 χρόνια πριν και έγινε κλασικό.

Από το βιβλίο θα μάθετε επίσης ότι:

Ο Εδουάρδος Ληρ (Edward Lear) γεννήθηκε στο Βόρειο Λονδίνο και ήταν το 20ό από τα 21 παιδιά της Άννας Κλαρκ Σκέρετ και του Ιερεμία Ληρ. Επειδή η υγεία του ήταν πολύ ευαίσθητη δεν πήγε σχολείο για πολύ, η μητέρα του και η αδερφή του Σάρα, του έμαθαν να γράφει, να διαβάζει, να παίζει πιάνο και να ζωγραφίζει. Από πολύ μικρός πουλούσε τα έργα του και δίδασκε ζωγραφική για να ζήσει. Τον καιρό του Ληρ οι επιστήμονες δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη όλα τα είδη πουλιών και οι εφευρέτες δεν είχαν εφεύρει ακόμη τη φωτογραφία.Έτσι, κάθε  φορά  που  οι ορνιθολόγοι γύριζαν φορτωμένοι διάφορα είδη πουλιών από τις εξερευνήσεις τους, χρειάζονταν έναν ειδικευμένο ζωγράφο για να αποτυπώσει στο χαρτί τις ανακαλύψεις τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έκαναν κάθε είδος πουλιού ξεχωριστό.  Σύντομα ο Έντουαρντ Ληρ έγινε ένας από τους καλύτερους ζωγράφους πουλιών στον κόσμο. Η φήμη του έγινε τόσο μεγάλη που η βασίλισσα Βικτόρια τον προσέλαβε για δάσκαλο ζωγραφικής της. Το έργο του ήταν και είναι τόσο σημαντικό για την επιστήμη, που οι ορνιθολόγοι έχουν δώσει το όνομά του σε δύο είδη παπαγάλων: Στους Lapochroa leari και τους Anodorhynchus leari, που θα πει «του Ληρ». Εκτός από ζωγράφος πουλιών ήταν και εξαιρετικός ζωγράφος τοπίων. Ταξίδεψε πολύ και γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε υπέροχες τοπιογραφίες του από όλη την Ελλάδα.

Η σειρά ΑΣΤΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+ ετών και περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκδόσεις βιβλίων με ιστορίες που διασκεδάζουν και διεγείρουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστών με διάφορες παράξενες, αστείες, σουρεαλιστικές και τελείως τρελές καταστάσεις που ξεπηδούν μέσα από αυτές!

Back to top button