Kidsnews

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ανδριάνα Ρόζμους απαντά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι πιατέλες με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες
πλημμυρίζουν με τα αρώματά τους σχεδόν κάθε σπίτι. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα
είναι δύο παραδοσιακά γλυκά θερμιδικά πυκνά, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και μέτρο στην
κατανάλωσή τους. Η θερμιδική τους αξία δε διαφέρει σημαντικά, όμως η θρεπτική τους αξία
είναι διαφορετική.
Ανδριάνα Ρόζμους
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
      Μιαούλη & Ζάππα 3
24310 26670 – 6947896930
Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, καρύδια, μέλι, χυμό πορτοκάλι, κανέλα…
Το ελαιόλαδο είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε – ισχυρή αντιοξειδωτική δράση – και
μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και συνδυαστικά με το μέλι που προσφέρει στον
οργανισμό μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού
συστήματος, την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη.
Η κανέλα, ως μπαχαρικό, είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια ευεργετικά για την υγεία, ενώ περιέχει
και σίδηρο ο οποίος μάλιστα έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C
του πορτοκαλιού.
1 μελομακάρονο (30 γρ):
Ενέργεια: 110 kcal / πρωτεΐνη: 1,08 γρ / υδατάνθρακες: 13,52 γρ / ολικό λίπος: 5,73 γρ /
κορεσμένο λίπος: 0,75 γρ / μονοακόρεστα λιπαρά: 3,45 γρ / πολυακόρεστα λιπαρά: 1,2 γρ /
χοληστερόλη: 0
Η θερμιδική αξία και η σύσταση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συνταγή.
Αντίθετα, οι κουραμπιέδες παρασκευάζονται με βούτυρο, ζάχαρη, αμύγδαλα…
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και η συχνή κατανάλωσή του
οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών και καρδιακά νοσήματα. Βέβαια, το βούτυρο περιέχει και τις
λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D που είναι πολύ σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα και την
άμυνα του οργανισμού.
Η ζάχαρη αποδίδει μόνο κενές θερμίδες και δρα αρνητικά στην υγεία των δοντιών.
Τα αμύγδαλα ανεβάζουν τη θρεπτική αξία του κουραμπιέ, αφού είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε
και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς.
1 κουραμπιές (30 γρ):
Ενέργεια: 139 kcal / πρωτεΐνη: 2,34 γρ / υδατάνθρακες: 14,25 γρ / ολικό λίπος: 8,07 γρ /
κορεσμένο λίπος: 3,78 γρ / μονοακόρεστα λιπαρά: 2,85 γρ / πολυακόρεστα λιπαρά: 0,87 γρ /
χοληστερόλη: 80 mg
Η θερμιδική αξία και η σύσταση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συνταγή.
Αν θελήσουμε, λοιπόν, να συγκρίνουμε τα δύο γλυκά μπορούμε να πούμε ότι διατροφικά
υπερέχει το μελομακάρονο, λόγω της θρεπτικής αξίας των συστατικών του.
Παρόλα αυτά, επειδή θερμιδικά δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά, και τα δυο γλυκίσματα
μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ανάλογα με τις
προτιμήσεις μας.
Ας χαρούμε αυτές τις γιορτές απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της οικογένειας και
των φίλων μας, και ας απολαύσουμε τις γλυκές λιχουδιές χωρίς τύψεις και ενοχές, αλλά και
χωρίς υπερβολές.

Back to top button