KidsnewsSchoolicantera

Μαθαίνοντας για τους ανθρώπους των σπηλαίων στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας

Τα παιδιά του 18ου Ν/γείου  Τρικάλων συνέχισαν την εκπαίδευσή τους για τους ανθρώπους των σπηλαίων στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας.

  Την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2019 το 18ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων πραγματοποίησε την εκπαιδευτική του επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας, όπου στεγάζονται τα ευρήματα που αποδεικνύουν την πλούσια προϊστορική πολιτισμική κληρονομιά αυτού του τόπου.

Τα 21 παιδιά του νηπιαγωγείου, με τους εκπαιδευτικούς του, Λαμπρογεώργου Μαρία και Παπανδρέου Κωνσταντινιά, πραγματοποιήσαμε ένα τρίμηνο πρόγραμμα στο σχολείο μας με θέμα: «ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ – ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ».

Σκοπός του προγράμματος μας ήταν να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στα προϊστορικά χρόνια. Να κατανοήσουν την εξέλιξη του Ανθρώπου από το Νεάντερνταλ στο Homo Sapiens με όλες τις αλλαγές που επέφεραν στον πολιτισμό.

Να γνωρίσουν το Σπήλαιο της Θεόπετρας. Ένα σπήλαιο που αποτελεί σπάνια προϊστορική θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο λόγω των σημαντικών ευρημάτων του αλλά και λόγω του χρονικού εύρους (130.000χρόνων) που καταδεικνύουν τη συστηματική χρήση του από τη Μέση Παλαιολιθική ως το τέλος της Νεολιθικής περιόδου.

Ίσως να φαντάζουν δύσκολες έννοιες για παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά ωστόσο μέσα από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το ενδιαφέρον των παιδιών για νέες εμπειρίες και βιώματα, η αγάπη που έδειξαν για τη γνωριμία του τόπου τους, η ευαισθησία που καλλιέργησαν για την πολιτισμική κληρονομιά του Σπηλαίου μας, έκανε τις έννοιες απλές και κατανοητές. Οι δημιουργικές τους εργασίες μέσα από τη ζωγραφική και τις κατασκευές τους, τα ώθησε να θέλουν να γίνουν σπηλαιολόγοι και αρχαιολόγοι ώστε να ανακαλύψουν κι άλλλα πράγματα για την ανθρώπινη ιστορία.

Το μεγάλο παράπονό τους, που το καταθέτουμε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς που συνόδευσαν την επίσκεψή μας, ήταν το :  «Γιατί να μην είναι ανοιχτό το υπέροχο σπήλαιο ώστε να δούμε από κοντά εκεί που ζούσε η ΑΥΓΗ, το κορίτσι που έζησε πριν 9000χρόνια;». Καθώς και το: «Γιατί το ομοίωμά της δεν είναι δίπλα στα οστά στο μουσείο της Θεόπετρας;».

Από τις εκπαιδευτικούς του 18ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων

 

Back to top button