Υγεία

Κι όμως, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τη γονιμότητα

Σύμφωνα με έρευνα του περιβαλλοντικού οικονομολόγου Alan Barreca, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης και το πρόβλημα αναμένεται να χειροτερέψει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε το 2018 και βασίστηκε σε δεδομένα γεννήσεων των τελευταίων 80 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να έχουν μικρή αρνητική επίδραση στη γονιμότητα και στα ποσοστά γεννήσεων και η υπερθέρμανση του πλανήτη, ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο έντονο, αναμένεται να δυσκολέψει τη σύλληψη στο πέρασμα του χρόνου.

«Εάν κοιτάξετε εννέα μήνες μετά το κύμα ζέστης του Αυγούστου, θα δείτε ότι τον περασμένο Μάιο υπήρχαν σημαντικά λιγότερες γεννήσεις» ανέφερε o Barρeca λίγο μετά τη δημοσίευση της έρευνας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, ο λόγος δεν είναι ότι τα ζευγάρια έχουν λιγότερες ερωτικές επαφές τα διαστήματα με υψηλότερες θερμοκρασίες. Το αντίθετο μάλιστα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ανδρικό σπέρμα, το οποίο φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο των θερμοκρασιών.

Ο καθηγητής Barreca εικάζει ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερες γεννήσεις την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που ελλοχεύει και κινδύνους δεδομένου ότι τα παιδιά που γεννιούνται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας. Αυτό σύμφωνα με τον καθηγήτη, οφείλεται στην έκθεση της μητέρας σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το τρίτο τρίμηνο κύησης.

Lovely Young Caucasian Couple On White Blanket On White Bed In Room Beds, Looking Into Each Others E

Τι άλλο επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Η γονιμότητα του άντρα όπως και της γυναίκας επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες. Από τους πιο συνήθεις είναι:

Γενετικές ανωμαλίες στο σπέρμα που ευθύνονται για την μειωμένη ποσότητα και την χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος.

Τραυματισμός όρχεων: Ο τραυματισμός της ευαίσθητης περιοχής των όρχεων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητητας με τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος

Υπογοναδισμός: Με το όρο αυτόν αναφερόμαστε στην μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης η οποία οδηγεί σε χαμηλή λίμπιντο και μειωμένη παραγωγή σπέρματος.

Κακός τρόπος ζωής: Η διατροφή, το άγχος και γενικά ο τρόπος ζωής επίσης επηρεάζουν την γονιμότητα του άνδρα.

Σύνδρομο Klinefelter: Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται περίπου σε 1 στους 500 άνδρες και προκύπτει ταν ένα αγόρι γεννιέται με ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ.

Με πληροφορίες από newsroom.ucla.edu, motherandbaby.co.uk

Back to top button