KidsnewsΥγεία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με την πανδημία

Σε δήλωση του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

 

«Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και ενήλικες στην Π.Ε. Λάρισας αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία, η αυξημένη προσέλευση ασθενών covid-19 προς τα νοσοκομεία μας και προς τα ιδιωτικά ιατρεία, η αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες, αρνητικούς θαλάμους και ΜΕΘ, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, και η αύξηση των θανάτων σηματοδοτούν την πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας. Τούτο δημιουργεί αυτόματα υποχρεώσεις πολιτών και πολιτείας, με στόχο πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις υποχρεώσεις των πολιτών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με τον άμεσο εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων χωρίς ενδοιασμούς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την τροποποίηση του βαθμού νόσησης. Οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν το ανορθόδοξο, αντιεπιστημονικό και αφελές σύνθημα ότι με την νόσηση όλων θα χτιστεί το τείχος ανοσίας και όχι με τον εμβολιασμό, καθόσον είναι άκρως επικίνδυνο και ήδη στα ιατρεία μας βλέπουμε καθημερινά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της covid-19 σε παιδιά και ενήλικες. Να αφήσουν όλοι πίσω τους τις αστοχίες και παραλείψεις του εμβολιαστικού προγράμματος, τους αδικαιολόγητους δογματισμούς τους, την παραπληροφόρηση και τον φόβο τους και ότι τελικά τους πίκρανε και τους στεναχώρησε, και να τρέξουν να εμβολιαστούν, προστατεύοντας έτσι την ζωή τους, την οικογένειά τους και την κοινωνία. Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, που βρίσκονται σε αναστολή ή και αποχή από τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ώστε να επιστρέψουν στο σύστημα υγείας, που είναι ήδη πληγωμένο και δεν αντέχει άλλη αιμορραγία.

Η μεγαλύτερη υποχρέωση της πολιτείας είναι να σταματήσει να κωφεύει και να αυξήσει άμεσα και γενναία τις δαπάνες για την Υγεία. Καταπολέμηση της πανδημίας χωρίς χρήματα δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Να οργανώσει άμεσα και με ορθό τρόπο την ΠΦΥ και να της παραδώσει ένα νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα που η προσέγγισή του να φτάνει ακόμα και στην καρδιά των σκληροπυρηνικών αντιεμβολιαστών. Να αυξήσει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε οι συνάδελφοι να μην ταλανίζονται μεταξύ εξευτελιστικών αμοιβών και του τερατώδους clαwback που απειλεί σήμερα την βιωσιμότητα των ιατρείων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και φαντάζει ως λαιμητόμος πάνω από τα κεφάλια τους. Να αναπτύξει ψηφιακούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να παταχθούν οι μεγάλες αποκλίσεις της συνταγογράφησης και της παραπεπτικογραφίας, όπου αυτές υπάρχουν. Να θεσμοθετήσει το ασφαλιστικό πορτοφόλι ανά ασθενή, που αποτελεί το μοναδικό τρόπο για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Η ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιαίτερα του Γ.Ν.Λ. σε προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακή αναβάθμιση, πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα για την περιοχή μας. Να σταματήσει άμεσα η επικουρικότητα που τα τελευταία πέντε χρόνια πήρε επιδημικές διαστάσεις και να πληρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Ο διπλασιασμός του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών και των Κέντρων Υγείας, με ιδιαίτερα κίνητρα στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, που τόσο μας λείπει σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να γίνει άμεσα. Ύστατη υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η εξάρθρωση όλων των θυλάκων αντιεμβολιαστών που βρίσκονται μέσα στον κρατικό μηχανισμό και καθοδηγούνται μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία επηρεάζουν τους υφισταμένους τους, και εκείνοι με τη σειρά τους τις οικογένειες τους.

Η πανδημία αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκεται στο τέλος της αρχής, βρισκόμαστε όλοι μας σε μια διαρκή μάχη που το τέλος της είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού».

Πηγή: Larissanet.gr

Back to top button