KidsnewsSchoolicantera

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Οξύνειας στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη και επιμορφωτική δράση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Το θέμα του προγράμματος ήταν: «Δάσος: περπατώ, εξερευνώ, μαθαίνω».

Ακολουθώντας, ευλαβώς, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με σύμμαχο, όχι τόσο τον καιρό, όσο τη θετική μας διάθεση, ξεκινήσαμε τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Πρώτος μας σταθμός ήταν η Πορταριά Πηλίου.  Εκεί μας υποδέχτηκαν με χαρά και προθυμία οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του κέντρου, η κα Μαρία και ο κ. Παναγιώτης. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες δράσης και η βιωματική δράση ξεκίνησε. Μέσα στην πανδαισία των φθινοπωρινών χρωμάτων και τα ανεπανάληπτα τοπία που δημιουργούσε η ομίχλη περπατήσαμε σε μονοπάτια του δάσους, γευτήκαμε καρπούς, διασχίσαμε ρυάκια, αναγνωρίσαμε δέντρα και ιαματικά βότανα. Επιπλέον, μετρήσαμε το pΗ του νερού και του εδάφους, όπως και τη θερμοκρασία του.. Γενικότερα, είχαμε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση και ενημέρωση για την ορθή διαχείριση ενός δασικού οικοσυστήματος, την αειφορία και τη σχέση αλληλοσυμπλήρωσης και αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Δεν περιγράφεται με λέξεις η ομορφιά της φθινοπωρινής φύσης. Δίκαια ειπώθηκε και γράφτηκε ότι «Το Φθινόπωρο κουβαλά περισσότερο χρυσό στην τσέπη του από κάθε άλλη εποχή» και ότι «Το Φθινόπωρο αποτελεί το τελευταίο πιο χαριτωμένο χαμόγελο του χρόνου».

Δεύτερος σταθμός μας υπήρξε το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο και πληρέστερο των Βαλκανίων. Τα εκθέματά του προέρχονται από όλες τις ηπείρους. Μέσα σ’ έναν εξαιρετικό χώρο, με απίστευτης ομορφιάς πεταλούδες, μάθαμε πάρα πολλά και απολαύσαμε το ταξίδι στην εντομολογία.

Και φυσικά, έμεινε λίγος χρόνος για βόλτα στην παραλία του Βόλου, στην αγορά και … για έναν καφέ.

Θέλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας και την υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. κα Μακέλη Γραμματή, τον υπεύθυνο του Εντομολογικού Μουσείου για τις γνώσεις που αποκτήσαμε, τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους και τον οδηγό του λεωφορείου κ. Στάθη για την ασφαλή μετακίνηση και την … υπομονή του.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ζιάκα Ιωάννα

Σακελλαρίδης Λεωνίδας

Παπαγεωργοπούλου Ευαγγελία

 

Back to top button