KidsnewsSchoolicantera

Δήμαρχος Λαρισαίων – Ετοιμότητα αλλά και προβληματισμός για την επαναλειτουργία των σχολείων

Πέραν της ετοιμότητας των δήμων για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, αρκετοί δήμαρχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Ο τρόπος με τον οποίο επαναλειτουργούν οι σχολικές μονάδες αμφισβητείται και εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσει μεγάλη διασπορά του ιού στις τοπικές κοινωνίες.

Το προβληματισμό αυτό εκφράζει με δήλωσή του και ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος σε σχετική δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Εχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι σχολικές μονάδες να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Όπως είναι γνωστόν, με απόφαση της Δημοτικής αρχής και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε σε επέκταση 46 συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Το επιπλέον μισθολογικό  κόστος θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου.

Επίσης, με ευθύνη του Δήμου σε όλα τα σχολεία υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών, ενώ οι σχολικές μονάδες έχουν παραλάβει και μάσκες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον χρόνο  επαναλειτουργίας των σχολείων, σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Η Π.Ε. Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων περιλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν παρουσιάσει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση, με την τάση των κρουσμάτων να είναι αυξητική.

Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και να τα μαθήματα να διεξάγονται δια ζώσης. Όμως η επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με πρόσφατη απόφαση του και στο πλαίσιο της ευρείας συζήτησης που έγινε για τα θέματα της πανδημίας ζητούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει μείωση των μαθητών ανά τάξη,  για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κ.α.

Εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχαν γίνει περισσότερα για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, τα σχολεία επαναλειτουργούν, όπως αποφάσισε η Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων θα λειτουργήσει με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειες της πόλης μας.»

Back to top button