Bookcorner

Αυτά είναι τα 9 βιβλία που κέρδισαν τα φετινά βραβεία Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  την Παρασκευή 2 Απριλίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, σε μια online εκδήλωση ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές των βραβείων του για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έργα έκδοσης 2020).

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Βάσια Παρασκευοπούλου για το βιβλίο Ένας δράκος σ’ όλα λάθος! Εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν ο Γιάννης γνωρίζει τη Μυρσίνη, ο βασιλιάς και πατέρας της θα του ζητήσει να παλέψει με έναν δράκο…Κι έτσι ο Γιάννης θα ξεκινήσει, πόλεις, χωριά θα διασχίσει… Κι από τη γη, τον αέρα, το νερό θα περάσει – ψάχνοντας στη φωτιά, στον Δράκο να φτάσει! Και, κάθε φορά που κάποιον συναντά, τον ρωτά: «Πώς είναι ο Δράκος; Εσύ τον έχεις δει;». «Ναι!» του λένε τα ζώα, τα πουλιά. «Η φάτσα του η πονηρή είναι η πιο άσχημη στη γη! Τα μάτια του είναι κόκκινα, σπίθες παντού πετάει! Κι από τη στοματάρα του φωτιά όλο ξερνάει!». Όμως, όταν ο Γιάννης βρει τελικά τον Δράκο, θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι αυτός ο δράκος δεν ταιριάζει με καμία από τις περιγραφές που έχει ακούσει… Αυτός ο δράκος είναι σ’ όλα λάθος!

Για παιδιά 6+

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στους Πέτρο Μπουλούμπαση για την εικονογράφηση και στους Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη για τη συγγραφή του βιβλίου Ένας πραγματικός ιππότης, Εκδόσεις Ίκαρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μεγάλο του όνειρο είναι να γίνει μια μέρα ιππότης. Βάζει τα δυνατά του και βρίσκει όλα όσα χρειάζεται. Όταν, όμως, ένα κορίτσι ζητήσει τη βοήθεια του, θα καταλάβει ότι τα πραγματικά εφόδια ενός ιππότη δεν είναι η ασπίδα, η περικεφαλαία και το σπαθί. Μια γλυκιά ιστορία για όλους τους σημερινούς ιππότες. 

Για παιδιά 3+

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Μάνο Κοντολέων για το βιβλίο Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε, Εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα Νησί που σιγά σιγά καταστρέφεται… Γιατί, όμως; Ο ηγεμόνας του Νησιού ανησυχεί. Ποια απόφαση να πάρει; Ίσως έξι φάκελοι που ο καθένας κρύβει και μια ιστορία να μπορέσουν να δώσουν τη λύση. Όμως ποιοι τις έγραψαν; Και θα μπορέσουν αυτοί κάτι να κάνουν; Ναι – μάλλον έφτασε η εποχή των εκλεκτών. Ο ηγεμόνας πρέπει να πάρει την απόφασή του. Ένα ασυνήθιστο μυθιστόρημα – φαντασίας, συμβολισμών ή μήπως μιας περιπέτειας, χωρισμένης σε τρία μέρη; Όπως θέλει το διαβάζει κανείς. Μια πρόταση-στάση ζωής που την προσφέρουν… λέξεις που μιλάνε για την αγάπη.

Για παιδιά 9+

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους

Aπονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο Παπούτσια με λουράκι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Μόλις άνοιγα τα μάτια, τα έβλεπα στο μισοσκόταδο. Μαύρα ή σοκολατιά, κι αν ήταν άνοιξη, άσπρα. Τα παπούτσια με το λουράκι και το μικρό δερμάτινο κουμπί. «Σ’ αρέσουν;» Σηκωνόμουν. Τα φορούσα. Μια γυροβολιά σαν βαλσάκι, κι ένα φιλί στο μάγουλο του πατέρα που μέσα στις δεκαπέντε ώρες που έλειπε είχε αρχίσει ν’ αγκαθώνει…»

Είκοσι μία μικρές ιστορίες ενηλικίωσης για μεγάλες εικόνες και μνήμες με τα μάτια ενός κοριτσιού από τα τέσσερα μέχρι τα δεκατέσσερά του χρόνια, μέσα στην περίοδο της δικτατορίας και λίγο της μεταπολίτευσης. Οι αληθινές αυτές ιστορίες συνθέτουν ένα σπονδυλωτό αφήγημα όπου μας οδηγούν τα βήματα του κοριτσιού που φοράει τις πιο πολλές φορές τα απλά δερμάτινα παπούτσια του, αυτά με το λουράκι. Ιστορίες όπου το κορίτσι αρχίζει ν’ ανακαλύπτει τον περίπλοκο κόσμο των μεγάλων, να εκφράζει τα αισθήματά του, να διακρίνει τη δύναμη και την ομορφιά της ζωής, να φυλάει σαν θησαυρούς όλες αυτές τις εικόνες και με τα ίδια εκείνα παπούτσια να συνεχίζει το δρόμο του.

Για παιδιά 12+

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά

Απονέμεται σε δύο συγγραφείς, κατ΄ αλφαβητική σειρά: στη Στέλλα Κάσδαγλη για το βιβλίο 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, Εκδόσεις Πατάκη

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποιες είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συχνά η Ιστορία ξεχνάει να μας γνωρίσει; Πώς έζησαν και τι δημιούργησαν οι καλλιτέχνιδες, οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες, οι αθλήτριες και οι ακτιβίστριες που άνοιξαν το δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Και, τελικά, τι έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από εκείνες ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο; Γύρισε το βιβλίο από την άλλη (ή και όχι), βρες μία βολική θέση και έλα να γνωρίσουμε μαζί 30 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Θα τολμήσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Για παιδιά 10+

και στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο 24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 Μακρυγιάννης & Ζωγράφος Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, Εκδόσεις Καπόν.

Και εγένετο ο Μακρυγιάννης… για παιδιά

Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται 24 εικόνες που αφηγούνται γεγονότα της Επανάστασης, από την έναρξή της το 1821 μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1830. Είναι οι εικόνες που φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος και αγωνιστής της Επανάστασης Δημήτριος Ζωγράφος με την καθοδήγηση του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, για να μην ξεχαστούν όσα συνέβησαν εκείνα τα ταραγμένα χρόνια του αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο, βασιζόμενη στη φυσική περιέργεια και την παρατηρητικότητα των παιδιών, αξιοποίησε τον πλούτο των λεπτομερειών κάθε εικόνας —τα πρόσωπα, την τοπογραφία και τη στρατηγική των μαχών, τις πολιορκίες και τις ναυμαχίες, τον οπλισμό, την ενδυμασία, αλλά και τα χρώματα και την τεχνική του ζωγράφου— και σκηνοθέτησε με παιδαγωγική σπουδή είκοσι τέσσερις υποθετικούς διαλόγους με παιδιά και νέους. Παρακολουθώντας τον κάθε διάλογο, οι μικροί αλλά και μεγάλοι αναγνώστες καθοδηγούνται σε μια γοητευτική αποκρυπτογράφηση και ερμηνεία του κόσμου των εικόνων του Μακρυγιάννη, ανακαλύπτοντας μικρές και μεγάλες στιγμές της Επανάστασης του 1821 και της εποχής της που δεν βρίσκουμε στα σχολικά βιβλία!

Για παιδιά 9+

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Peter Carnavas (συγγραφή), στον Κυριάκο Αθανασιάδη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Ο ελέφαντας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ο μπαμπάς σου δεν θα σου φτιάξει το ποδήλατο μέχρι να φτιάξεις εσύ τον μπαμπά σου».

Η στενοχώρια του πατέρα της είναι τόσο μεγάλη, που η Όλιβ τη φαντάζεται σαν έναν πελώριο ελέφαντα που τον ακολουθεί παντού. Ο γκρίζος ελέφαντας είναι κολλημένος διαρκώς επάνω του σαν σκιά, και η Όλιβ εύχεται να μπορούσε να κάνει κάτι ώστε να τον διώξει μια για πάντα. Με τη βοήθεια του παππού της και του καλύτερού της φίλου, του Άρθουρ, η Όλιβ θα βάλει μπροστά ένα καταπληκτικό σχέδιο. Θα τα καταφέρει όμως; Πώς μπορείς να διώξεις κάτι τόσο μεγάλο;

Για παιδιά 8+

Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Μαρία Παπαγεωργίου για το βιβλίο Ταξίδι με τον Σεβάχ, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο μικρός Άλκης με δυο άσπρα σεντόνια έχει φτιάξει το κάστρο του, ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη με την υδρόγειο σφαίρα του κι όταν μια μέρα ακούει στις ειδήσεις για ένα ναυάγιο με παιδιά πρόσφυγες ξεκινάει μαζί με τον φίλο του Αγησίλαο ένα φανταστικό ταξίδι με το πλοίο του Σεβάχ… Μια ιστορία για τον μαγικό κόσμο των παιδιών, τη φιλία, τη δύναμη του παιχνιδιού, τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά.

Για παιδιά 6+

Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, πλην των βιβλίων που δηλώθηκαν στην κατηγορία Α2 – Picture Book, η επιτροπή επέλεξε και απονέμει βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους, στον Δημήτρη Μαστώρο για το βιβλίο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Άλκη Ζέη (συγγραφή), Αγγελική Δαρλάση (διασκευή), Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, που με δική της έγκριση επαναδημιουργούν ως graphic novel η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος, σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου. Ένα graphic novel-φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Για παιδιά 9+

Back to top button