KidsnewsΥγεία

Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια αρκετά μεγάλη περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά) και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι τροφές που καταναλώνονται είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, αμυλούχα τρόφιμα (ζυμαρικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πλιγούρι), θαλασσινά και προϊόντα σόγιας.

Ανδριάνα Ρόζμους
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
      Μιαούλη & Ζάππα 3
24310 26670 – 6947896930

 

Έτσι, ενισχύεται η διατροφή μας με “καλά” λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας!

 

Αντίθετα, η μέρα του Πάσχα χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση κρέατος, και μάλιστα λιπαρού κρέατος, εντοσθίων, αλκοόλ και γλυκών εδεσμάτων, γεγονός που οδηγεί σε υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης.

 

Οι πιο συνήθεις επιπτώσεις της απότομης μετάβασης από τη νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές.

Φουσκώματα, μετεωρισμός, δυσπεψία και δυσφορία είναι τα πιο συνήθη επακόλουθα της υπερφαγίας, ενώ ο συνδυασμός κρέατος – εντοσθίων – αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Τέλος, υπάρχει και επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας από τη μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

 

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν όταν δε γίνεται υπερβολή στην κατανάλωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μαγειρίτσα αποτελεί καλή επιλογή για μεταβατικό γεύμα από τη νηστεία στην κρεατοφαγία.

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις ημέρες των εορτών:

 

  • Περιοριστείτε σε μία μερίδα μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και συνδυάστε τη με σαλάτα εποχής.
  • Ξεκινήστε τη μέρα του Πάσχα με πρωινό! Αν αγαπάτε τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι προτιμήστε να τα εντάξετε στο πρωινό σας μαζί με 1 ποτήρι γάλα, και αποφύγετε να τα τσιμπολογάτε στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
  • Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα γεύματα με τη λογική της εξοικονόμησης θερμίδων προκειμένου να απολαύσετε ένα μεγάλο κυρίως γεύμα. Ένα φρούτο & λίγοι ξηροί καρποί ή 1 φρούτο & 1 κόκκινο αυγό θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας αποτρέψουν από το να καταναλώσετε μεγάλες μερίδες στο μεσημεριανό.
  • Συνοδέψτε το κρέας με σαλάτα εποχής και μια πηγή αμύλου, και μάλιστα ξεκινήστε από τη σαλάτα σας για να επιφέρετε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού (λόγω των φυτικών ινών).
  • Βάλτε από την αρχή στο πιάτο σας τις ποσότητες που θέλετε να καταναλώσετε και αποφύγετε το τσιμπολόγημα, γιατί έτσι χάνεται πιο εύκολα ο έλεγχος.
  • Πιείτε αλκοόλ με μέτρο και προτιμήστε 1 – 2 ποτήρια κρασί, έχοντας πάντα δίπλα σας και 1 ποτήρι νερό. Γενικά, να ενυδατώνεστε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μην το παρακάνετε με τα γλυκά! Ένα κομμάτι από το αγαπημένο σας γλυκό είναι αρκετό για να σας προσφέρει την απόλαυση που θέλετε.
  • Μην ξεχνάτε τη σωματική δραστηριότητα! Επιδιώξτε να περπατήσετε μέσα στην ημέρα ή να απολαύσετε μια χαλαρή ποδηλατάδα.
  • Το βράδυ προτιμήστε να φάτε ελαφρά, πχ μια πράσινη σαλάτα με αυγά βραστά & ψωμί ολικής άλεσης ή γιαούρτι με φρούτο & βρόμη.

 

Χαρείτε αυτές τις γιορτινές ημέρες παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα χωρίς άγχος και στερήσεις, αλλά και χωρίς υπερβολές! Καλό Πάσχα!

 

 

Back to top button