KidsnewsSocial

Απόκοσμος και επιβλητικός ο Ασκληπιός στην αλλαγή του χρόνου

Ο χρόνος άλλαξε και καθώς τα Τρίκαλα γιορτάζανε με δεκάδες βεγγαλικά να κάνουν τη νύχτα μέρα στο κέντρο της πόλης, η μορφή του Ασκληπιού πιο μυθική από ποτέ, έστεκε εκεί στην περίοπτη θέση της να ατενίζει από το χθες το σήμερα του τόπου που γεννήθηκε. Με το φεγγάρι στα μισά του δρόμου του σε φόντο χάρισε μια από τις πιο απόκοσμες εικόνες της φετινής γιορτής.

 

Λίγα λόγια για την ταυτότητα του φημισμένου αγάλματος της πόλης των Τρικάλων…

 

Ο ανδριάντας του Ασκληπιού είναι κατασκευασμένος από  ορείχαλκο και δείχνει τον  Ασκληπιό  με πυκνά  μαλλιά και  μούσι να  φοράει μανδύα.  Στο αριστερό  χέρι κρατά  ραβδί γύρω από το οποίο κουλουριάζεται ένα φίδι, σύμβολο της Ιατρικής επιστήμης. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ
ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ (ΤΡΙΚΚΗ)
Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΟΛΗ
ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Στις δυο πλαϊνές πλευρές του βάθρου είναι χαραγμένα αντιστοίχως τα λόγια:

ΕΓΩ, Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΕΞ
ΙΕΡΗΣ ΤΡΙΚΚΗΣ ΗΚΩ
ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΙΙΙ

ΕΤΕΡΟΣ Δ’ ΕΣΤΙ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο ΠΕΡΙ ΤΡΙΚΚΗΝ ΕΦ’ Ω Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ
ΓΕΝΝΗΘΗΝΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ

 

Τοποθεσία

 

Ο ανδριάντας το Ασκληπιού βρίσκεται πάνω στην γέφυρα του Ληθαίου ποταμού στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Τοποθετήθηκε τον Δεκέμβρη του 1998 με χορηγία της Θεμελιοδομής Α.Ε.

 

Πατρότητα

 

Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος υπήρξε διακεκριμένος γλύπτης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το δημιούργημά του στα Τρίκαλα εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης. Πέθανε τον Μάιο του 2019.

Back to top button