KidsnewsSchoolicantera

Άνοιξε η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία κυριάρχησαν αργά το πρωί της Παρασκευής κατά την έξοδο των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων από τα εξεταστικά κέντρα του νομού. Οι πανελλήνιες για τα ΓΕΛ ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης.

Με πρόσωπα γεμάτα αγωνία οι υποψήφιοι πέρασαν τις πύλες των 13 εξεταστικών κέντρων του νομού ενώ λίγες ώρες αργότερα άρχισε η έξοδος των πρώτων μαθητών από τις αίθουσες.

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κα. Βασιλική Κάκλα επεσήμανε πως δεν υπήρξαν προβλήματα στην μετάδοση των θεμάτων, και εν γένει η πρώτη μέρα των εξετάσεων κύλησε ομαλά και με ηρεμία. Αναφορά έκανε και στους συναδέλφους καθηγητές, οι οποίοι, όπως εξήγησε έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Στο νομό Τρικάλων δήλωσαν συμμετοχή 1.035 υποψήφιοι, από τους οποίους παρουσιάστηκαν για να εξεταστούν οι 1.012, απουσίαζαν 23 άτομα (ποσοστό αποχής 2,22%).

Βατό και λίγο ως πολύ αναμενόμενο χαρακτηρίστηκε το θέμα της Έκθεσης από το μεγαλύτερο μέρος των Τρικαλινών υποψηφίων.

Σε μορφή άρθρου, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη Δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και για τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Τα θέματα βασίστηκαν στο απόσπασμα από το βιβλίο του Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), Ιταλού πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου, «Το μέλλον της Δημοκρατίας», με τίτλο: «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενοι στα θέματα Τρικαλινοί φιλόλογοι, τα χαρακτήρισαν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ειδικά για το θέμα της Έκθεσης, ισχυρίστηκαν ότι οι μαθητές το είχαν διδαχτεί τόσο στο σχολείο, όσο και στα φροντιστήρια και θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους με σχετική ευκολία.

Back to top button