Υγεία

Υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να σας δείξουν ότι είστε έγκυος;

Υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να σας δείξουν ότι είστε έγκυος; Υπάρχουν, αλλά μοιάζουν σημαντικά με αυτά της προσμονής της περιόδου. Για το λόγο αυτό, οι εργαστηριακές εξετάσεις και ο γιατρός – γυναικολόγος είναι πάντα αυτοί που θα δώσουν τη σωστή απάντηση. Βέβαια, ας έχουμε κατά νου και τα όσα μπορεί να συμβαίνουν εκείνο το διάστημα στο σώμα μας…

 

1. Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη

Το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης: μικρή αιμορραγία και, μερικές φορές, κράμπες. Αυτό συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή από 6 έως 12 ημέρες αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο. Οι κράμπες μοιάζουν με εκείνες της περιόδου και γι’ αυτό μερικές γυναίκες λανθασμένα τις μπερδεύουν μαζί με την αιμορραγία για την έναρξη της περιόδου τους. Η αιμορραγία και οι κράμπες, ωστόσο, είναι περιορισμένες.

2. Κολπικά υγρά

Εκτός από αιμορραγία, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσετε ένα λευκό, γαλακτώδες υγρό από τον κόλπο της. Αυτό σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, η οποία ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Η αύξηση στο μέγεθος των επιθηλιακών κυττάρων του κόλπου προκαλεί αυτή την έκκριση υγρού.

3. Αλλαγές στο στήθος

Οι αλλαγές στο στήθος είναι ένα ακόμα πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας αλλάζουν ραγδαία μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών αυτών, τα στήθη της μπορεί να “πρηστούν”, να είναι πιο ερεθισμένα, ή ευαίσθητα στην αφή 1-2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Η περιοχή γύρω από τις θηλές μπορεί επίσης να σκουρύνει.

4. Αυξημένη κόπωση

Μια αίσθηση αυξημένης κόπωσης είναι επίσης φυσιολογική στην εγκυμοσύνη, ξεκινώντας από νωρίς. Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη, μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Γιατί; Επειδή αυξάνεται το επίπεδο της ορμόνης προγεστερόνης στον οργανισμό. Ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και αύξηση στην παραγωγή του αίματος, που επίσης συμβάλλουν στην κόπωση.

5. Πρωινή αδιαθεσία

Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα γνωστό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε έγκυος γυναίκα θα το νιώσει. Η ακριβής αιτία της πρωινής αδιαθεσίας δεν είναι γνωστή, αλλά οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτό το σύμπτωμα. Η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συνήθως συμβαίνει το πρωί.

6. Απώλεια περιόδου

Το πιο προφανές από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (και αυτό που κάνεις τις περισσότερες γυναίκες να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης) είναι φυσικά μια χαμένη περίοδος. Αλλά δεν είναι σημαίνει σίγουρα ότι είναι έγκυος αν έχει καθυστέρηση. Επίσης, κάποιες γυναίκες μπορεί να βιώσουν κάποια αιμορραγία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: http://www.webmd.com

Back to top button