KidsnewsSchoolicantera
Τροφικές αλλεργίες και Σχολείο | Όσα πρέπει να προσέξουμε από την Αλλεργιολόγο κα Μυρτώ Ποτίκα
Καθώς τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες επιστρέφουν στην τάξη αυτό το φθινόπωρο, οι οικογένειες και οι γιατροί τους πρέπει να συνεργαστούν με τους δασκάλους για να εξασφαλίσουν για αυτά ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.
Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από ξηρούς καρπούς , γάλα, θαλασσινά, αυγά και τα φρούτα και γι΄αυτό στο σχολείο είναι σχεδόν αδύνατο να λείπουν όλες οι αλλεργιογόνες τροφές. Παρ’όλα το σχολείο μπορεί να είναι ασφαλές για τα αλλεργικά παιδιά αν οι γονείς και οι δάσκαλοι γνωρίζουν τα αλλεργιογόνα που πρέπει να αποφεύγει ο κάθε μαθητής με τροφική αλλεργία και είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση πιθανής αντίδρασης.
Ο Αλλεργιολόγος θα πρέπει να προσδιορίζει τις τροφές στις οποίες εμφανίζει αλλεργία ο κάθε αλλεργικός μαθητής , ώστε να μπορούν να του προσφέρονται μόνο οι ασφαλείς επιλογές. Επίσης, θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες στο προσωπικό του σχολείου σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης και οδηγίες έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση.
Μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ της οικογένειας, του γιατρού και του σχολείου δημιουργεί έναν κύκλο φροντίδας με τις ανάγκες του αλλεργικού μαθητή στο κέντρο.