Σχολές γονέωνΥγεία

Το παιδί μου υπέρβαρο!Μα πως έγινε αυτό, τι έκανα λάθος!

Είναι η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό της μητέρας (κυρίως) όταν διαπιστώνει πως το παιδάκι της είναι υπέρβαρο και οδεύει προς την παχυσαρκία!
Είναι γεγονός πως για τη διατροφή του παιδιού και κατ’επέκταση το βάρος του υπεύθυνοι είναι πρώτα οι γονείς με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό της μαμάς και μετά ακολουθούν οι παππούδες και το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού( φίλοι, σχολείο κ.λ.π.) Οι γονείς θα δώσουν τα σωστά ή λανθασμένα διατροφικά πρότυπα. Οι γονείς είναι αυτοί που θα αγοράσουν τα είδη διατροφής , καθορίζοντας έτσι τι μπαίνει και τι όχι στα ντουλάπια και το ψυγείο τους!κατάλογος

Το θέμα μας όμως δεν είναι να απορρίψουμε ευθύνες αλλά να εντοπίσουμε τα λάθη που οδήγησαν ένα παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο!
• Το 1ο λάθος που κάνουν όλοι σχεδόν οι γονείς αλλά και οι παππούδες, είναι ότι αναγκάζουν το παιδί να αδειάσει το πιάτο του! Αφήστε το παιδάκι να φάει όσο θέλει, αφήστε το να σταματήσει όταν θα σας πει πως χόρτασε! Έπειτα , εσείς πεινάτε το ίδιο κάθε μέρα; Αδειάζεται πάντα το πιάτο σας;

• Το 2ο λάθος είναι τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή , το tablet, κ.ο.κ. Το παιδάκι δεν βλέπει ούτε τι τρώει αλλά ούτε και πόσο τρώει, απλώς ανοίγει μηχανικά το στόμα του κάθε φορά που καταπίνει! Ακόμη και εάν έχετε φάει, καθίστε μαζί του στο τραπέζι της κουζίνας, σερβίρετέ του το φαγητό και κάντε του παρέα όση ώρα θα τρώει, θα κοστίσει μόλις 5-10 λεπτά επιπλέον από το χρόνο σας!

• Το 3ο λάθος είναι και το πιο συχνό! Ποιος γονιός , γιαγιά ή παππούς δεν έχει πει << εάν φας όλο σου το φαγητό, θα σου δώσω σοκολάτα ή εάν μαζέψεις τα παιχνίδια σου ή εάν κάνεις ησυχία , θα σου δώσω τις αγαπημένες σου καραμέλες ή κρουασάν ή μπισκότα κ.λ.π. Τα γλυκά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ποτέ σαν επιβράβευση! Το μήνυμα που λαμβάνει το παιδάκι είναι ότι πρόκειται για καλές τροφές(βραβείο) που τις δίνουμε στα καλά παιδιά!

• 4ο λάθος αφήνουμε το παιδί να τσιμπολογάει συνέχεια, 1 μπισκοτάκι, 2-3 ζελεδάκια, 1/2 ποτήρι χυμό, 1 κουλουράκι κ.ο.κ. όταν το παιδάκι τρώει κάτι ανά μισή με μία ώρα,1ον γεμίζει με κενές θερμίδες και 2ον , όταν έρχεται η ώρα του γεύματος δεν πεινάει αρκετά! Έτσι αντί να φάει ένα σωστό και ολοκληρωμένο γεύμα όπως για παράδειγμα μακαρόνια με σάλτσα, τυρί και σαλάτα, τσιμπάει 2-3 πιρουνιές σκέτα μακαρόνια και φεύγει! Τα κύρια γεύματα όπως και τα σνακ πρέπει να γίνονται ανά 2-3 ώρες περίπου, όχι συχνότερα!

• 5ο λάθος: Πολλοί γονείς που υποστηρίζουν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, απαγορεύουν εντελώς τα γλυκά στα παιδιά τους. Ακόμη και άν το παιδάκι είναι παχύσαρκο η απαγόρευση δεν είναι η λύση! Μην ξεχνάτε το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γλυκό!
Όταν το παιδάκι σας σας ζητάει επίμονα ένα γλυκό, είναι προτιμότερο να του δώσετε κάτι αντίστοιχο (όπως για παράδειγμα εάν σας ζητήσει 1 κρουασάν, δώστε του 1-2 σπιτικά μπισκότα ή 1 φέτα κείκ)παρά να του προτείνετε κάποιο φρούτο , κριτσίνια κ.λ.π. ακόμη και εάν το παιδί σας αγαπάει τα φρούτα, θα τα μισήσει και θα τα απορρίψει γιατί θα νιώσει καταπίεση κ εξαναγκασμό και θα αντιδράσει!

• 6ο λάθος επίσης πολύ συχνό!
Απαγορεύουμε το νερό πριν το γεύμα! Αφήστε το παιδάκι σας να πιεί όσο νερό θέλει και σερβίρετέ του το φαγητό 15 λεπτά αργότερα!όταν το στομάχι και το έντερο είναι άδεια το νερό απορροφάται άμεσα κ έτσι έχουμε πολύ καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού! Αντιθέτως όταν το νερό καταναλώνεται μαζί με το γεύμα, σαμποτάρει κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία της πέψης. Αυτό συμβαίνει γιατί αραιώνει τα γαστρικά υγρά, το στομάχι κουράζεται περισσότερο και μπορεί να προκληθούν ακόμη κ καούρες η παλινδρόμηση της τροφής! Από την άλλη μεριά εάν το παιδάκι καταναλώσει πολύ νερό ταυτόχρονα με το γεύμα του θα φάει λιγότερη τροφή από αυτή που χρειάζεται και θα πεινάσει πολύ πιο γρήγορα!

Παρασκευή Παλάτου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Σωκράτους 10 & Κονδύλη
Τρίκαλα
τηλ. 2431 303010

Back to top button