Σχολές γονέων

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι νέες μανούλες;

Επειδή γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, μπορούν και να ελέγξουν καλύτερα τη συμπεριφορά τους, θεωρούμε ότι η κατανόηση της ψυχολογίας της εγκυμονούσας και της λεχώνας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του γονεϊκού ρόλου. Οι μητέρες που έχουν καλύτερη αντίληψη των συναισθηματικών αλλαγών που βιώνουν οι ίδιες, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των παιδιών τους.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι νέες μανούλες;

Αλλαγή της δυναμικής της οικογένειας

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός ανθρώπου, είναι και η δημιουργία μιας οικογένειας. Το μωρό λειτουργεί σαν καταλύτης στη ζωή μιας γυναίκας και αναπόφευκτα επηρεάζει τις σχέσεις με τους κοντινούς της ανθρώπους – τον σύντροφο, τους φίλους , τους γονείς της – από τη μία υπάρχει δυνατότητα για πιο βαθιές και οικείες σχέσεις, από την άλλη αυξάνεται το στρες.

Ανεξάρτητα με το αν μία γυναίκα μεγαλώνει το παιδί της με τον ίδιο τρόπο που την μεγάλωσε η μητέρα της ή υιοθετεί ένα δικό της διαφορετικό στυλ, το να γίνει μια γυναίκα μητέρα της δίνει τη δυνατότητα να ξαναζήσει τα πράγματα με ένα δικό της τρόπο. Κατά μια έννοια, μια γυναίκα – γονιός έχει την ευκαιρία να αναβιώσει την παιδική της ηλικία, να επαναλάβει ό,τι ήταν καλό, και να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα που τη δυσκόλεψαν.

Αμφιθυμία

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα πολλές φορές μπορεί να νιώθει ότι, ενώ θέλει να έχει το παιδί κοντά της, χρειάζεται και λίγο προσωπικό χώρο (τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά), κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η αμφιθυμία είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές το νιώθουμε σε σχέσεις που είναι πολύ σημαντικές για μας, γιατί σε αυτές τις σχέσεις έχουμε να ανακαλύψουμε πόσα θα δώσουμε στον άλλο χωρίς να χάσουμε τα προσωπικά μας όρια, και αυτή είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία.

Μπορεί να έχουμε τύψεις σαν γονείς επειδή έχουμε συγκρουόμενα συναισθήματα. Είναι σημαντικό όμως να έχουμε κατά νου ότι η μητρότητα δεν έχει μόνο ωραίες ή μόνο δύσκολες στιγμές, έχει και ωραίες και δύσκολες στιγμές. Χρειάζεται να μάθουμε να αντέχουμε κάποιες καταστάσεις και να αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές μπορεί να έχουμε αντικρουόμενα συναισθήματα.

Φαντασία και Πραγματικότητα

Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη η μελλοντική μαμά αρχίζει να φαντάζεται πώς θα είναι όταν θα γεννηθεί το παιδάκι της. Ονειρεύεται πράγματα που θέλει να κάνει μαζί του και αρχίζει να επενδύει πάνω σε αυτό το όνειρο.

Το όνειρο αυτό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτά που μια γυναίκα έχει βιώσει ως παιδί, σε αυτά που έχει δει από άλλες οικογένειες και σε επιρροές που μπορεί να έχει από την κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Κάποιες φορές αυτά τα όνειρα είναι τόσο δυνατά που όταν γεννιέται τελικά το μωρό η γυναίκα απογοητεύεται, συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα ονειρεύτηκε.

Ενοχές και Ντροπή

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν στο μυαλό τους την εικόνα της ιδανικής μητέρας, της μητέρας που πάντα είναι κεφάτη και πρόθυμη να θυσιαστεί για τα παιδιά της, που δεν φωνάζει ποτέ και πάντα λέει το σωστό πράγμα, την κατάλληλη στιγμή. Πολλές γυναίκες συγκρίνουν τον εαυτό τους με αυτή την ιδέα της τέλειας μητέρας, την οποία όμως ποτέ δεν μπορούν να φτάσουν γιατί απλούστατα… δεν υπάρχει!

Πολλές μητέρες νιώθουν ενοχές γιατί καλούνται διαρκώς να πάρουν πολύ δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις. Δυστυχώς, συνήθως οι γυναίκες δεν συζητούν για τις στιγμές που νιώθουν ντροπή, γιατί αυτό είναι κάτι που δε θέλουν να το γνωρίζουν οι άλλοι. Η ντροπή είναι η αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά μαζί μου». Αυτή την αίσθηση συνήθως την έχουμε όταν βάζουμε κάποιον ανέφικτο, μη ρεαλιστικό στόχο.

Λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ του ποιες ήταν πριν την μητρότητα και ποιες πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι τώρα, πολλές νέες μαμάδες νιώθουν ότι έχουν χάσει τον εαυτό τους και ανησυχούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η συναισθηματική αναστάτωση είναι πολύ συνηθισμένη.

Το να γνωρίζει κανείς τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται να νιώθει άνετα και να μιλάει γι’ αυτά με άλλους είναι πολύ σημαντικό. Μιλώντας για τη δυσκολία της θα μπορέσει σταδιακά η νέα μαμά να προσαρμοστεί καλύτερα στον νέο της ρόλο. Είναι πολύ βοηθητικό για τις νέες μαμάδες και αυτούς που είναι γύρω τους να γνωρίζουν τι να περιμένουν συναισθηματικά και ψυχικά.

Είναι το σημαντικότερο και συνάμα το πιο πολύπλοκο ταξίδι της ζωής σας… Ζήστε το!

Πηγή

Back to top button